utorak, 28 maja, 2024
Kako da...?

Izi MP3 Gein

„Ispeglajte” svoju muziku

Autor: Slobodan Nikolić

Korisnici svoje muzičke kolekcije popunjavaju sa različitih izvora, pa je sasvim uobičajeno da pojedinačne numere imaju velika odstupanja u jačini zvuka, a ponekad ta razlika iznosi i čitavih dvadeset decibela. Ako vam je dosadilo da za svaku pesmu posebno morate da pojačavate i stišavate zvuk, Izi MP3 Gein (eng. easyMP3Gain) je jedna od alatki kojom ćete problem brzo i efikasno rešiti.

kd-45-09Program je moguće primeniti na pojedinačne numere ili na čitave foldere, a mogu se analizirati i obraditi zvučni fajlovi u formatima mp3, mp4, ogg i vorbis. Prilikom procesuiranja ne dolazi do gubitka kvaliteta, jer se audio-fajlovi ne dekodiraju, već se informacija o jačini zvuka upisuje u tag. Aplikacija je dostupna za instaliranje na svim poznatijim distribucijama, a korisnici mogu odabrati između verzije zasnovane na GTK ili Kjut (eng. Qt) bibliotekama. Kada se pokrene program, otvoriće se jednostavan interfejs sa kojim će moći da upravljaju i korisnici koji nemaju nikakvo iskustvo u radu sličnim alatom koji se koristi za obradu multimedije. Za uspešno završen posao biće dovoljno da se obrati pažnja na nekoliko ikona koje se nalaze u traci alata i da se odredi iznos u decibelima pod stavkom: Target Volume. Vredi napomenuti da Izi MP3 Gein, tokom procesne radnje, troši minimalne sistemske resurse, pa ga je moguće pokrenuti i na slabijim računarima.

kd-45-10

Posao oko ujednačavanja jačine zvuka treba započeti dodavanjem pojedinačnih fajlova ili foldera, koristeći opcije Add File(s) ili Add Folder. Kada se učita odabrani muzički materijal, korisnik može da odabere da izvrši analizu postojećeg stanja. Klikom na ikonu Analyze, pokrenuće se postupak da bi se dobila informacija o jačini zvuka za svaku pojedinačnu zvučnu numeru, a dobijeni iznos u decibelima (dB) će biti prikazan u koloni Volume. Da napomenemo, postupak analiziranja nije obavezno sprovoditi za svaki folder, pa ako imate veliku muzičku kolekciju, nesprovođenjem analize bi moglo da se uštedi značajno na vremenu za obavljanje čitavog posla.

kd-45-11

Bez obzira da li ćete raditi analizu ili ne, potrebno je da odredite buduću vrednost u decibelima upisivanjem u polje Target Volume. Preporuke kažu da iznos treba da bude od 89 do 92 dB, a najbolje bi bilo da korisnik napravi testiranje sa nekoliko numera različitog žanra, da bi video koja vrednost mu najviše odgovara. Lična proba se preporučuje i zbog toga da korisnik odredi da li više preferira slušanje muzike preko zvučnika ili slušalica. Kada se ustanovi optimalna jačina zvuka, preostaje da se klikne na ikonu Gain, da bi započeo proces za normalizaciju zvuka. Obrada svake pojedinačne numere trajaće nekoliko sekundi, pa se tako može predvideti potrebno vreme za ceo posao. Na našem testiranju, program se uspešno „nosio” i sa folderima od 3 GB, pa vam preporučujemo da ga probate.

Matična strana projekta: https://sourceforge.net/projects/easymp3gain/