четвртак, 25 априла, 2024
Како да...?

Изи МП3 Геин

„Испеглајте” своју музику

Аутор: Слободан Николић

Корисници своје музичке колекције попуњавају са различитих извора, па је сасвим уобичајено да појединачне нумере имају велика одступања у јачини звука, а понекад та разлика износи и читавих двадесет децибела. Ако вам је досадило да за сваку песму посебно морате да појачавате и стишавате звук, Изи МП3 Геин (енг. easyMP3Gain) је једна од алатки којом ћете проблем брзо и ефикасно решити.

kd-45-09Програм је могуће применити на појединачне нумере или на читаве фолдере, а могу се анализирати и обрадити звучни фајлови у форматима mp3, mp4, oгг и ворбис. Приликом процесуирања не долази до губитка квалитета, јер се аудио-фајлови не декодирају, већ се информација о јачини звука уписује у таг. Апликација је доступна за инсталирање на свим познатијим дистрибуцијама, а корисници могу одабрати између верзије засноване на ГТК или Кјут (енг. Qt) библиотекама. Када се покрене програм, отвориће се једноставан интерфејс са којим ће моћи да управљају и корисници који немају никакво искуство у раду сличним алатом који се користи за обраду мултимедије. За успешно завршен посао биће довољно да се обрати пажња на неколико икона које се налазе у траци алата и да се одреди износ у децибелима под ставком: Target Volume. Вреди напоменути да Изи МП3 Геин, током процесне радње, троши минималне системске ресурсе, па га је могуће покренути и на слабијим рачунарима.

kd-45-10

Посао око уједначавања јачине звука треба започети додавањем појединачних фајлова или фолдера, користећи опције Add File(s) или Add Folder. Када се учита одабрани музички материјал, корисник може да одабере да изврши анализу постојећег стања. Кликом на икону Analyze, покренуће се поступак да би се добила информација о јачини звука за сваку појединачну звучну нумеру, а добијени износ у децибелима (dB) ће бити приказан у колони Volume. Да напоменемо, поступак анализирања није обавезно спроводити за сваки фолдер, па ако имате велику музичку колекцију, неспровођењем анализе би могло да се уштеди значајно на времену за обављање читавог посла.

kd-45-11

Без обзира да ли ћете радити анализу или не, потребно је да одредите будућу вредност у децибелима уписивањем у поље Target Volume. Препоруке кажу да износ треба да буде од 89 до 92 dB, а најбоље би било да корисник направи тестирање са неколико нумера различитог жанра, да би видео која вредност му највише одговара. Лична проба се препоручује и због тога да корисник одреди да ли више преферира слушање музике преко звучника или слушалица. Када се установи оптимална јачина звука, преостаје да се кликне на икону Gain, да би започео процес за нормализацију звука. Обрада сваке појединачне нумере трајаће неколико секунди, па се тако може предвидети потребно време за цео посао. На нашем тестирању, програм се успешно „носио” и са фолдерима од 3 GB, па вам препоручујемо да га пробате.

Матична страна пројекта: https://sourceforge.net/projects/easymp3gain/