петак, 19 априла, 2024
Слободни професионалац

ФАН – Систем за надзор сервиса и уређаја

Аутор: Стефан Бишевац

Ако се бавите системском или мрежном администрацијом, а дуго трагате за некомерцијалним решењем за надзор и аутоматизовани опоравак ваше мрежне инфраструктуре, онда ће вам овај текст дефинитивно олакшати у одлуци за имплементацијом једног од најкоришћенијих решења отовреног кода за мониторинг рачунарске мреже – Нагиос.

Нагиос је већ дуго комерцијалан производ који нимало није јефтин за мала и средња предузећа, међутим, из жеље да остане у категорији решења отвореног кода, на званичном сајту Нагиос пројекта наћи ћете такозвани Нагиос Кор пакет који је потпуно бесплатан. У овом пакету садржани су општи фајлови за конфигурацију датотека, скромна база додатака и веб страница која илуструје статус надгледане инфраструктуре. Ако сте почетник и не познајете сасвим добро начин функционисања система за надзор сервиса, онда је најбоље да посетите овај сајт и тамо пронађете бесплатне Нагиос књиге који детаљно описују Нагиос Кор структуру. Нагиос је пакет који се инсталира на једној од Линукс дистрибуција (најчешће на оној дистрибуцији којом добро владате). ЦентОС је постао стандард и омиљена дистрибуција многих системских администратора па је можда добро решење да Нагиос управо подигнете на ЦентОС-у због веома богате подршке за ову дистрибуцију.

Ако сте до сада ипак имали прилике да радите са Нагиос Кором онда сигурно знате колико је напорно дефинисање нових рачунара, нових сервиса и нових команди јер се све ради из конзоле, а Нагиос фајлови умеју да буду преобимни па вам је за добру конфигурацију некада потребна изузетна концетрација. Нагиос фајлови су међусобно повезани па је и за уочавање најситнијих грешака некада потребно много времена. Најчешће грешке јављају се у некој стандардној програмерској форми, било да је то затворена витичаста заграда или изостанак неког слова у самој скрипти.

Нагиос XI је комерцијално решење Нагиос пројекта које садржи у себи веб страницу за графичко подешавање система за надзор. Статистика говори да је на овај начин знатно олакшан посао администраторима у конфигурацији и подешавању свих мрежних субјеката, чиме се максимално избегавају грешке у синтакси па се администратор много више посвећује суштинској конфигурацији ради што бољег подешавања Нагиоса за надзор свих делова мреже.

Претходна дистрибуција Нагиоса је комерцијална и веома скупа, међутим, група ентузијаста из Француске, а сада и из целог света, ради на пројекту ФАН (Fully Automated Nagios). ФАН је замена за Нагиос XI, и према искуству системских инжењера, ФАН нимало не заостаје за Нагиос XI дистрибуцијом. ФАН долази у облику аплајенса и могуће га је потпуно бесплатно преузети са ове странице. Он у себи садржи 3 независна пројекта: Нагиос Кор, Центреон и НагВис.

  • Нагиос Кор је срце овог система. Задужен је за обраду свих информација и обавештавање администратора о проблемима у мрежи. Уколико искористите и његов ивент хендлер онда добијате потпуно моћан систем надзора који може сам да одлучује у одређеним ситуацијама.
  • Центреон, снажан систем конфигурације који се јавља у виду веб окружења. Знатно олакшава посао уношења нових субјеката у систем за надзор или модификацију постојећих.
  • НагВис, представља систем за визуелизацију података. Уколико у вашој организацији постоји велики панел или ТВ на којем пратите стање сервиса, тада вам НагВис може много јасније показати шему ваше инфраструктуре на којима се налазе сервиси које сами дефинишете.

Уколико се још увек размишљате око система за надзор, тада је наша топла препорука да што пре зароните у свет Линукса и Нагиоса и за вашу организацију успоставите снажан систем надзора и аутоматизованог опоравка критичних сервиса.

Ако немате стрпљења да читате обимне књиге на енглеском језику, онда пратите ЛиБРЕ! страницу јер ћемо у наредним чланцима објаснити детаљније сваки од делова ФАН пројекта понаособ, са освртом на битне чињенице које би требало знати када је надзор рачунарске инфраструктуре у питању.