петак, 19 априла, 2024
Мобилни кутак

Шифровано ћаскање на Андроиду: Ксабер

Аутор: Петар Симовић

Апликација за ћаскање има много, али питање је како одабрати ону праву, апликацију којој можете веровати мало више него осталима када желите да размењујете приватне поруке са другом особом. Свакако би требало да тражите оне апликације које су отвореног кода, или још боље да апликације тражите са Ф-Дроид-а. Ми препоручујемо апликацију отвореног кода Ксабер (енг. Xabber) за приватно шифровано четовање на Андроиду. Ксабер је XМПП/Јаббер клијент, а за шифровање преко XМПП-а користи се ОТР (енг. Off-Тhе-Record) протокол који је укључен у Ксабер апликацију, тако да поред Ксабер-а апликације није потребно инсталирати ништа друго.

Осим Ксабер-а, постоје и други програми који су такође отвореног кода и помоћу којих можете шифровано ћаскати помоћу ОТР протокола као што су на пример Конверзејшнс (енг. Conversations), Четсекјур (енг. ChatSecure), Зом, Бим (енг. Beem) и Жици (енг. Jitsi), и које такође препоручујемо као добре алтернативе.

ОТР протокол не подржава групно шифровано дописивање, као ни шифровану размену фајлова, већ само текстуалне поруке. Међутим користећи ОТР можете се са саговорником договорити око тајне шифре током дописивања, а затим другим програмом шифровати фајл договореном шифром пре слања, и тек онда извршити слање.

ОТР протокол је независтан од протокола/сервиса који користите за комуникацију па ћете тако моћи да га користите за приватну конверзацију и преко ИРЦ-а, Гугл Ток-а (енг. Google Talk), Јаху Месинџера (енг. Yаhоо Меssenger) и других, док год и ваш саговорник користи исти протокол. Као што се не можете дописивати ако користите Јаху Месинџер, а саговорник ИРЦ, тако и ОТР функционише само ако га користе обе стране у комуникацији.

Инсталација Ксабера

Ксабер можете преузети и инсталирати са ГуглПлеј-а (енг. Google Play) (https://goo.gl/FULt45) или Ф-Дроид-а (https://goo.gl/CjqyHl), а ми свакако препоручујемо да то урадите са Ф-Дроид-а. Пронађите Ксабер на Ф-Дроид-у и инсталирајте га.

У току инсталације Ксабер ће вас питати за привилегије које су му потребне да би нормално функционисао и, ако му исте одобрите, инсталираће се. Када се Ксабер инсталира, покрените га и притисните дугме за додавање новог налога.

Додавање вашег налога и контакта

Даље је потребно унети ваш XМПП налог уколико га имате, или можете чекирати квадратић “Register New Account” како би са унетим подацима регистровали на жељеном XМПП серверу ваш нови налог. Ако не знате који XМПП сервер да користите, листу јавних XМПП сервера можете наћи на list.jabber.at. Наш налог је alisa.sifrovano@dukgo.com, а ви унесите ваш.

Додавање контакта

Када сте додали ваш налог, можете додати неког вашег контакта како би сте са њим шифровано ћаскали. Наш контакт је boban.sifrovano@chatme.im. Након додавања контакта, вашем контакту ће стићи обавештење да га додајете и, ако вас одобри, можете ћаскати.

Такође се може десити да вас неко дода за свог контакта и у том случају ће вам стићи обавешетење о томе и опција да то прихватите или не, зависно од тога да ли знате ко је контакт.

Шифровано ћаскање

Након што сте додали контакта за ћаскање, могућност шифрованог ћаскања зависи од тога да ли и ваш контакт користи ОТР. Наиме, Ксабер од корисника сакрива ове кључеве и сво шифровање, па ако контакт такође користи Ксабер сигурно ће те моћи шифровано комуницирати. Ваш контакт може користити и већ поменуте друге XМПП/Јаббер клијенте или десктоп клијенте попут Пиџина, Јитсија или Адиума, али унутар тих клијената мора генерисати свој ОТР кључ.

Након што сте додали контакта можете започети конверзацију са њиме. Али пре него што ишта почнете куцкати, клините на откључани катанацу доњем десном углу, па “Start encryption”.

Када сте започели шифровану конверзацију, потребно је да верификујете вашег саговорника.То можете учинити на три начина, помоћу: поређења отиска, питања и одговора, или дељене тајне.

Тек када и контакт верификује вас (одговори на питање, унесе дељену тајну или упореди отисак), обоје можете бити сигурни да водите приватну конверзацију коју нико не може пресрести и дешифровати. Видећете у доњем десном углу закључан и штиклиран катанац.