utorak, 16 aprila, 2024
Mobilni kutak

Šifrovano ćaskanje na Androidu: Ksaber

Autor: Petar Simović

Aplikacija za ćaskanje ima mnogo, ali pitanje je kako odabrati onu pravu, aplikaciju kojoj možete verovati malo više nego ostalima kada želite da razmenjujete privatne poruke sa drugom osobom. Svakako bi trebalo da tražite one aplikacije koje su otvorenog koda, ili još bolje da aplikacije tražite sa F-Droid-a. Mi preporučujemo aplikaciju otvorenog koda Ksaber (eng. Xabber) za privatno šifrovano četovanje na Androidu. Ksaber je XMPP/Jabber klijent, a za šifrovanje preko XMPP-a koristi se OTR (eng. Off-The-Record) protokol koji je uključen u Ksaber aplikaciju, tako da pored Ksaber-a aplikacije nije potrebno instalirati ništa drugo.

Osim Ksaber-a, postoje i drugi programi koji su takođe otvorenog koda i pomoću kojih možete šifrovano ćaskati pomoću OTR protokola kao što su na primer Konverzejšns (eng. Conversations), Četsekjur (eng. ChatSecure), Zom, Bim (eng. Beem) i Žici (eng. Jitsi), i koje takođe preporučujemo kao dobre alternative.

OTR protokol ne podržava grupno šifrovano dopisivanje, kao ni šifrovanu razmenu fajlova, već samo tekstualne poruke. Međutim koristeći OTR možete se sa sagovornikom dogovoriti oko tajne šifre tokom dopisivanja, a zatim drugim programom šifrovati fajl dogovorenom šifrom pre slanja, i tek onda izvršiti slanje.

OTR protokol je nezavistan od protokola/servisa koji koristite za komunikaciju pa ćete tako moći da ga koristite za privatnu konverzaciju i preko IRC-a, Gugl Tok-a (eng. Google Talk), Jahu Mesindžera (eng. Yahoo Messenger) i drugih, dok god i vaš sagovornik koristi isti protokol. Kao što se ne možete dopisivati ako koristite Jahu Mesindžer, a sagovornik IRC, tako i OTR funkcioniše samo ako ga koriste obe strane u komunikaciji.

Instalacija Ksabera

Ksaber možete preuzeti i instalirati sa GuglPlej-a (eng. Google Play) (https://goo.gl/FULt45) ili F-Droid-a (https://goo.gl/CjqyHl), a mi svakako preporučujemo da to uradite sa F-Droid-a. Pronađite Ksaber na F-Droid-u i instalirajte ga.

U toku instalacije Ksaber će vas pitati za privilegije koje su mu potrebne da bi normalno funkcionisao i, ako mu iste odobrite, instaliraće se. Kada se Ksaber instalira, pokrenite ga i pritisnite dugme za dodavanje novog naloga.

Dodavanje vašeg naloga i kontakta

Dalje je potrebno uneti vaš XMPP nalog ukoliko ga imate, ili možete čekirati kvadratić “Register New Account” kako bi sa unetim podacima registrovali na željenom XMPP serveru vaš novi nalog. Ako ne znate koji XMPP server da koristite, listu javnih XMPP servera možete naći na list.jabber.at. Naš nalog je alisa.sifrovano@dukgo.com, a vi unesite vaš.

Dodavanje kontakta

Kada ste dodali vaš nalog, možete dodati nekog vašeg kontakta kako bi ste sa njim šifrovano ćaskali. Naš kontakt je boban.sifrovano@chatme.im. Nakon dodavanja kontakta, vašem kontaktu će stići obaveštenje da ga dodajete i, ako vas odobri, možete ćaskati.

Takođe se može desiti da vas neko doda za svog kontakta i u tom slučaju će vam stići obavešetenje o tome i opcija da to prihvatite ili ne, zavisno od toga da li znate ko je kontakt.

Šifrovano ćaskanje

Nakon što ste dodali kontakta za ćaskanje, mogućnost šifrovanog ćaskanja zavisi od toga da li i vaš kontakt koristi OTR. Naime, Ksaber od korisnika sakriva ove ključeve i svo šifrovanje, pa ako kontakt takođe koristi Ksaber sigurno će te moći šifrovano komunicirati. Vaš kontakt može koristiti i već pomenute druge XMPP/Jabber klijente ili desktop klijente poput Pidžina, Jitsija ili Adiuma, ali unutar tih klijenata mora generisati svoj OTR ključ.

Nakon što ste dodali kontakta možete započeti konverzaciju sa njime. Ali pre nego što išta počnete kuckati, klinite na otključani katanacu donjem desnom uglu, pa “Start encryption”.

Kada ste započeli šifrovanu konverzaciju, potrebno je da verifikujete vašeg sagovornika.To možete učiniti na tri načina, pomoću: poređenja otiska, pitanja i odgovora, ili deljene tajne.

Tek kada i kontakt verifikuje vas (odgovori na pitanje, unese deljenu tajnu ili uporedi otisak), oboje možete biti sigurni da vodite privatnu konverzaciju koju niko ne može presresti i dešifrovati. Videćete u donjem desnom uglu zaključan i štikliran katanac.