среда, 24 априла, 2024
Представљамо

Дорс/Цлуц Конференција

Аутор: Ивана Исадора Девчић

Пратећи извјештаје са ФЛОСС конференција и постове на друштвеним мрежама лако је добити дојам да се све велике и важне ствари догађају негдје далеко. Ипак, постоји манифестација која већ годинама привлачи највећа имена заједнице слободног и отвореног софтвера, а нећете морати путовати на други континент да бисте ју посјетили. Ријеч је о ДОРС/ЦЛУЦ конференцији, која се одржава у главном граду Хрватске, и која је према неким изворима најстарије и највеће такво окупљање у регији.

Прича почиње сада већ давне 1993. године, када су одржани први Дани отворених рачунарских сустава (ДОРС) у организацији „Хрватске удруге за отворене суставе и Интернет” (ХрОпен). Тијеком година ДОРС је из годишњег окупљања неколицине ентузијаста прерастао у централни догађај ФЛОСС заједнице у Хрватској, али и шире. Од 1999. одржава се заједно с Хрватском конференцијом Линукс корисника (eng. CLUC – Croatian Linux Users Conference), када је и настало данашње име конференције – ДОРС/ЦЛУЦ.

Конференцију заједнички организирају двије непрофитне удруге, ХрОпен и ХУЛК (Хрватска удруга Линукс корисника) уз потпору спонзора, а већ низ година и уз подршку Хрватске господарске коморе. Обје удруге својим радом значајно доприносе и утјечу на свијест о важности слободног и отвореног софтвера у Хрватској.

Уз неколико изнимака, конференција се сада већ традиционално одржава на Факултету електротехнике и рачунарства (ФЕР) у Загребу, те обично траје три дана. Прва два намијењена су предавањима, док се трећи дан одржавају практичне радионице.

Предавања обухваћају широк спектар тема: од пословних примјена отворених технологија и имплементације слободног софтвера у институцијама до презентација најновијих хардверских достигнућа, нових ФЛОСС пројеката, и савјета за учинковитији развој и кориштење софтвера. Осим предавања, ДОРС/ЦЛУЦ организира и трибине, односно расправе отвореног типа, од којих ваља истакнути Жене и свету ФЛОСС технологија (енг. „Women in Floss technology world”) из 2014.

Уз домаће предаваче, на ДОРС/ЦЛУЦ долази и велик број предавача из еуропских земаља (Њемачке, Француске, Мађарске, Италије, Бугарске, Србије, Албаније, Аустрије…), па чак и из САД-а. Представници ОпенФорума Еуропе, Кен Кор (Апаче фондација софтвера), Марк Шатлворт (Каноникал) и Матијас Киршнер (ФСФЕ) само су неке од познатих фигура ФЛОСС заједнице које су се представиле на ДОРС/ЦЛУЦ позорници тијеком година.

ДОРС/ЦЛУЦ је конференција отворена свима – студентима, корисницима Линукса, развијатељима софтвера, хакерима, малим и средњим подузетницима, великим тврткама, али и представницима јавног сектора – који су заинтересирани за развој и промицање културе слободног и отвореног софтвера. У паузама између предавања посјетитељи могу разгледати штандове излагача, видјети демонстрације рада разних уређаја попут Розбери Пи рачунала и 3Д принтера, али и дознати више о локалним удругама те великим пројектима и организацијама као што су Мозила и Федора.

Посјетитељи ДОРС/ЦЛУЦ описују као „мини ФОСДЕМ”, али и као конференцију на којој влада изразито пријатељска атмосфера. Истина, предавања се баве озбиљним темама, и посјетитељи размјењују пословна искуства, савјете и контакте, али једнако тако се на конференцији договарају и будућа неформална дружења те размјењују наљепнице и остали конференцијски промотивни материјал. Нађе се ту и палачинки, затим увијек популарних лебдећих пингвина, а након завршетка конференције редовито се одржава и велики парти.

Прошлогодишња конференција била је посебна по томе што је по први пут било могуће пратити предавања путем уживо преноса (енг. Livestream). Тијеком 3 дана предавања и радионица пренос уживо је пратило 1200 виртуалних посјетитеља, што такођер представља својеврстан рекорд.Ове године очекује се више стотина посјетитеља на локацији која ће поновно бити ФЕР у Загребу, на адреси Унска 3. Јавним пријевозом се једноставно и релативно брзо може доћи до локације од главног жељезничког и аутобусног колодвора, а у близини је и неколико опција за смјештај које посјетитељима конференције нуде посебан попуст. ДОРС/ЦЛУЦ 2017 одржат ће се од 31. свибња до 2. липња, а улазнице по повољнијој цијени доступне су до 15. свибња.

Потпуни распоред предавача бит ће објављен ускоро, но већ сада је сигурно да ће ДОРС/ЦЛУЦ 2017 обиљежити бројне корисне и живописне презентације. Хеики Лохмус (ФСФЕ) говорит ће о примјени слободног софтвера у СТЕМ образовању, док ће Мариан Маринов одржати чак 3 предавања. Све новости о ДОРС/ЦЛУЦ 2017 можете пратити на службеном сајту конференције (https://2017.dorscluc.org/) те на друштвеним мрежама. Ако досад још нисте, надамо се да ћете ове године посјетити ДОРС/ЦЛУЦ, те вас с весељем очекујемо!