petak, 19 aprila, 2024
Predstavljamo

Dors/Cluc Konferencija

Autor: Ivana Isadora Devčić

Prateći izvještaje sa FLOSS konferencija i postove na društvenim mrežama lako je dobiti dojam da se sve velike i važne stvari događaju negdje daleko. Ipak, postoji manifestacija koja već godinama privlači najveća imena zajednice slobodnog i otvorenog softvera, a nećete morati putovati na drugi kontinent da biste ju posjetili. Riječ je o DORS/CLUC konferenciji, koja se održava u glavnom gradu Hrvatske, i koja je prema nekim izvorima najstarije i najveće takvo okupljanje u regiji.

Priča počinje sada već davne 1993. godine, kada su održani prvi Dani otvorenih računarskih sustava (DORS) u organizaciji „Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet” (HrOpen). Tijekom godina DORS je iz godišnjeg okupljanja nekolicine entuzijasta prerastao u centralni događaj FLOSS zajednice u Hrvatskoj, ali i šire. Od 1999. održava se zajedno s Hrvatskom konferencijom Linuks korisnika (eng. CLUC – Croatian Linux Users Conference), kada je i nastalo današnje ime konferencije – DORS/CLUC.

Konferenciju zajednički organiziraju dvije neprofitne udruge, HrOpen i HULK (Hrvatska udruga Linuks korisnika) uz potporu sponzora, a već niz godina i uz podršku Hrvatske gospodarske komore. Obje udruge svojim radom značajno doprinose i utječu na svijest o važnosti slobodnog i otvorenog softvera u Hrvatskoj.

Uz nekoliko iznimaka, konferencija se sada već tradicionalno održava na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, te obično traje tri dana. Prva dva namijenjena su predavanjima, dok se treći dan održavaju praktične radionice.

Predavanja obuhvaćaju širok spektar tema: od poslovnih primjena otvorenih tehnologija i implementacije slobodnog softvera u institucijama do prezentacija najnovijih hardverskih dostignuća, novih FLOSS projekata, i savjeta za učinkovitiji razvoj i korištenje softvera. Osim predavanja, DORS/CLUC organizira i tribine, odnosno rasprave otvorenog tipa, od kojih valja istaknuti Žene i svetu FLOSS tehnologija (eng. „Women in Floss technology world”) iz 2014.

Uz domaće predavače, na DORS/CLUC dolazi i velik broj predavača iz europskih zemalja (Njemačke, Francuske, Mađarske, Italije, Bugarske, Srbije, Albanije, Austrije…), pa čak i iz SAD-a. Predstavnici OpenForuma Europe, Ken Kor (Apače fondacija softvera), Mark Šatlvort (Kanonikal) i Matijas Kiršner (FSFE) samo su neke od poznatih figura FLOSS zajednice koje su se predstavile na DORS/CLUC pozornici tijekom godina.

DORS/CLUC je konferencija otvorena svima – studentima, korisnicima Linuksa, razvijateljima softvera, hakerima, malim i srednjim poduzetnicima, velikim tvrtkama, ali i predstavnicima javnog sektora – koji su zainteresirani za razvoj i promicanje kulture slobodnog i otvorenog softvera. U pauzama između predavanja posjetitelji mogu razgledati štandove izlagača, vidjeti demonstracije rada raznih uređaja poput Rozberi Pi računala i 3D printera, ali i doznati više o lokalnim udrugama te velikim projektima i organizacijama kao što su Mozila i Fedora.

Posjetitelji DORS/CLUC opisuju kao „mini FOSDEM”, ali i kao konferenciju na kojoj vlada izrazito prijateljska atmosfera. Istina, predavanja se bave ozbiljnim temama, i posjetitelji razmjenjuju poslovna iskustva, savjete i kontakte, ali jednako tako se na konferenciji dogovaraju i buduća neformalna druženja te razmjenjuju naljepnice i ostali konferencijski promotivni materijal. Nađe se tu i palačinki, zatim uvijek popularnih lebdećih pingvina, a nakon završetka konferencije redovito se održava i veliki parti.

Prošlogodišnja konferencija bila je posebna po tome što je po prvi put bilo moguće pratiti predavanja putem uživo prenosa (eng. Livestream). Tijekom 3 dana predavanja i radionica prenos uživo je pratilo 1200 virtualnih posjetitelja, što također predstavlja svojevrstan rekord.Ove godine očekuje se više stotina posjetitelja na lokaciji koja će ponovno biti FER u Zagrebu, na adresi Unska 3. Javnim prijevozom se jednostavno i relativno brzo može doći do lokacije od glavnog željezničkog i autobusnog kolodvora, a u blizini je i nekoliko opcija za smještaj koje posjetiteljima konferencije nude poseban popust. DORS/CLUC 2017 održat će se od 31. svibnja do 2. lipnja, a ulaznice po povoljnijoj cijeni dostupne su do 15. svibnja.

Potpuni raspored predavača bit će objavljen uskoro, no već sada je sigurno da će DORS/CLUC 2017 obilježiti brojne korisne i živopisne prezentacije. Heiki Lohmus (FSFE) govorit će o primjeni slobodnog softvera u STEM obrazovanju, dok će Marian Marinov održati čak 3 predavanja. Sve novosti o DORS/CLUC 2017 možete pratiti na službenom sajtu konferencije (https://2017.dorscluc.org/) te na društvenim mrežama. Ako dosad još niste, nadamo se da ćete ove godine posjetiti DORS/CLUC, te vas s veseljem očekujemo!