четвртак, 18 априла, 2024
Представљамо

Еквилибријум

Аутори: Златко Барнак и Никола Тодоровић

Представљамо вам прво издање ГНУ/Линукс дистрибуције под називом Еквилибријум „Ниво Један” (енг. EQuilibrium „Level One”). Као што и сам назив каже, филозофија којом се Еквилибријум води је заправо равнотежа и спој различитих окружења, чинећи тиме препознатљиво али нешто другачије корисничко искуство. Помало јединствен спој резултирао је брзом, модерном и елегантном дистрибуцијом.

Еквилибријум је неким својим карактеристикама више окренут преносним рачунарима (лаптоп, ултрабук и сл.), али то не значи да су десктоп рачунари окружење у којем се лошије сналази – напротив. Еквилибријум доноси помало измењено окружење у којем су називи програма и дугмићи измештени изван самог прозора у горњи десни угао радне површине. На прву лопту то делује као хендикеп, али после неколико минута привикавања види се предност оваквог окружења, поготово на мањим мониторима. С оваквим уређењем постигнута је униформисаност и сами прозори делују да су део целине са радном површином, а не засебни програми. Циљна група за које је овај оперативни систем намењен су мање захтевни корисници, који немају потребу да сваки час нешто мењају или подешавају, и људи којима је потребан употребљив и стабилан оперативни систем (жаргонски речено). Програми се отварају јако брзо, а кретање између програма је муњевито и цела дистрибуција ради јако стабилно и поуздано.

Ова дистрибуција доноси све што је потребно да покренете вашу организацију, школу, кућу или предузеће. Испод хаубе се налази 4.10 верзија Линукс кернела. Све битне апликације су укључене, па ћете се тако сусрети са познатим програмом за управљање датотекама Наутилусом, уређивачем слика под називом ГИМП. Такође су присутни и ВЛЦ видео-плејер, Контакт, Фајерфокс, Либре Офис и многи други.

Дистрибуција делује врло лагано и полетно чак и на слабијим рачунарима. У самом старту тежи око 400 мегабајта рам меморије, али ради несметаног функционисања пожељно је покретати је на рачунару који има бар 3 гигабајта рам меморије, двојезграрни процесор од два или више гигахерца и минимум 16 гигабајта слободног простора на хард диску.

Аутор овог чланка, а уједно и творац ове дистрибуције (Златко Барнак), користи Еквилибријум на више рачунара и до сада се није сусретао са већим проблемима у раду дистрибуције. Из тог разлога позива читаоце ЛиБРЕ! часописа да испробају дистрибуцију и изнесу своје утиске, јер као и код сваког пројекта слободног софтвера, одзив заједнице представља један од најважнијих делова у развитку пројекта, у овом случају оперативног система.

Укратко речено, Еквилибријум представља модерну 64 бит-ну дистрибуцију, темељену на Кубунтуу, чији видео переглед можете видети на јутјубу као и упутство за подешавања након инсталације.

Еквилибријум “Ниво Један” је доступан за преузимање на следећем линку, a недавно се појавила и КДЕ верзија Еквилибријума која је доступна за преузимање на овом линку, а такође можете посетити и званичну страницу дистрибуције.

2 thoughts on “Еквилибријум

  • @Vrag sami ste dali odgovor na svoje prvo pitanje. Kombinacija KDE i GNOME . Zapravo osnovna ideja je bila da se koristi KDE Plasma a da su aplikacije (programi) iz GNOME-a. E sad stižemo do vašeg narednog pitanja a to su resursi. GTK programi koji su stavljeni kao defaultni zauzimaju upola manje resursa od KDE programa i pokrecu se duplo brže i nema nekog velikog rasipanja resursa. Čak štavise zauzima manje ram memorije od čistokrvnog KDEa (i sam instalacioni fajl je za 100 mb manji od KDE izdanja).
    Kao osnova se koristio Kubuntu 17.04. Što se tiče izmena, većina se svodi na izgled i funkcionalnost (kao i većina Ubuntoida i GNU/Linux distribucija). Primera radi između EQuilibrium KDE i Kubuntua je znatno veća razlika nego između Mint KDE i Kubuntua (samo primera radi).

    Osnovne informacije:
    – 64-bit
    – Plasma 5.9.4
    – KDEf 5.31
    – Qt 5.7.1
    – Linux 4.10
    – KDE app 16.12.3
    – GNOME app 3.24

    Dodatni ppa ne postoji (za sad). Sigurnosne zakrpe i nadogradnje se preuzimaju sa Ubuntuovih repoa. Nadogradnja sistema na noviji će biti moguća samo putem preuzimanja iso fajla (iz iskustva ne smatram ovo za hendikep)
    Razlika između osnovne edicije i KDE … uh … osnovna koristi GNOME programe i prednost je stavljena na brzinu pokretanja i uštedu resursa, dok KDE koristi KDE programe (kao najbitnija razlika) i ovde nije obraćana pažnja na uštedu resursa (jer lično smatram da je sam KDE filozofijom prevazišao ta ograničenja računar/resursi) i znatno je bolje prilagođen novijim laptop računarima. Osnovna edicija je namenjena ljudima kojima je bitno da računar radi brzo i stabilno, dok je KDE edicija namenjena svima koji žele moderano i znatno drugačije iskustvo (ali sa minimum ali zaista minimum 3GB ram memorije i barem dualcore na 2,5ghz).
    Najbolje od svega je da se isprobaju Live (ili još bolje instaliraju ukoliko imate slobodnog mesta). A za one koji žele stabilan sistem i ne plaše se inovacija i imaju dovoljno jak računar mislim da je KDE izdanje upravo ono što bi trebali da imaju na laptopu kao osnovni sistem.
    I da KDE izdanje je savršeno prilagođeno za laptop.

  • Рецимо да сам благо збуњен, нигде ни речи о томе комбинацја којих радних окружења је кориштена при формирању ове дистрибуције?
    Колико се да видети ово је ручно измењено КДЕ 5 радно окружење (познато и као плазма) уз додатак Наутилуса при чему ми у опште није јасно шта ће он ту кад у оквиру КДЕ већ долази Делфин…. С друге стране зар додаањем наутилуса није повучено и већина Гномовог радног окружења што представља непотребно расипање ресурса…
    Што се тиче других информација, нигде не нађох која верзија Кубунтуа је узета за основу и дал и има још каквих измена осим изгледа радног окружења. Да ли има ники засебан ppa где се могу очекивати наредне надоградње радног окружења?
    Која је разлика између основне верзије и КДЕ едиције?

    Ипак за иоле озбиљан текст требало би одговорити барем и на ова горе постављена питања….

Comments are closed.