utorak, 23 aprila, 2024
Predstavljamo

Ekvilibrijum

Autori: Zlatko Barnak i Nikola Todorović

Predstavljamo vam prvo izdanje GNU/Linuks distribucije pod nazivom Ekvilibrijum „Nivo Jedan” (eng. EQuilibrium „Level One”). Kao što i sam naziv kaže, filozofija kojom se Ekvilibrijum vodi je zapravo ravnoteža i spoj različitih okruženja, čineći time prepoznatljivo ali nešto drugačije korisničko iskustvo. Pomalo jedinstven spoj rezultirao je brzom, modernom i elegantnom distribucijom.

Ekvilibrijum je nekim svojim karakteristikama više okrenut prenosnim računarima (laptop, ultrabuk i sl.), ali to ne znači da su desktop računari okruženje u kojem se lošije snalazi – naprotiv. Ekvilibrijum donosi pomalo izmenjeno okruženje u kojem su nazivi programa i dugmići izmešteni izvan samog prozora u gornji desni ugao radne površine. Na prvu loptu to deluje kao hendikep, ali posle nekoliko minuta privikavanja vidi se prednost ovakvog okruženja, pogotovo na manjim monitorima. S ovakvim uređenjem postignuta je uniformisanost i sami prozori deluju da su deo celine sa radnom površinom, a ne zasebni programi. Ciljna grupa za koje je ovaj operativni sistem namenjen su manje zahtevni korisnici, koji nemaju potrebu da svaki čas nešto menjaju ili podešavaju, i ljudi kojima je potreban upotrebljiv i stabilan operativni sistem (žargonski rečeno). Programi se otvaraju jako brzo, a kretanje između programa je munjevito i cela distribucija radi jako stabilno i pouzdano.

Ova distribucija donosi sve što je potrebno da pokrenete vašu organizaciju, školu, kuću ili preduzeće. Ispod haube se nalazi 4.10 verzija Linuks kernela. Sve bitne aplikacije su uključene, pa ćete se tako susreti sa poznatim programom za upravljanje datotekama Nautilusom, uređivačem slika pod nazivom GIMP. Takođe su prisutni i VLC video-plejer, Kontakt, Fajerfoks, Libre Ofis i mnogi drugi.

Distribucija deluje vrlo lagano i poletno čak i na slabijim računarima. U samom startu teži oko 400 megabajta ram memorije, ali radi nesmetanog funkcionisanja poželjno je pokretati je na računaru koji ima bar 3 gigabajta ram memorije, dvojezgrarni procesor od dva ili više gigaherca i minimum 16 gigabajta slobodnog prostora na hard disku.

Autor ovog članka, a ujedno i tvorac ove distribucije (Zlatko Barnak), koristi Ekvilibrijum na više računara i do sada se nije susretao sa većim problemima u radu distribucije. Iz tog razloga poziva čitaoce LiBRE! časopisa da isprobaju distribuciju i iznesu svoje utiske, jer kao i kod svakog projekta slobodnog softvera, odziv zajednice predstavlja jedan od najvažnijih delova u razvitku projekta, u ovom slučaju operativnog sistema.

Ukratko rečeno, Ekvilibrijum predstavlja modernu 64 bit-nu distribuciju, temeljenu na Kubuntuu, čiji video peregled možete videti na jutjubu kao i uputstvo za podešavanja nakon instalacije.

Ekvilibrijum “Nivo Jedan” je dostupan za preuzimanje na sledećem linku, a nedavno se pojavila i KDE verzija Ekvilibrijuma koja je dostupna za preuzimanje na ovom linku, a takođe možete posetiti i zvaničnu stranicu distribucije.

2 thoughts on “Ekvilibrijum

  • @Vrag sami ste dali odgovor na svoje prvo pitanje. Kombinacija KDE i GNOME . Zapravo osnovna ideja je bila da se koristi KDE Plasma a da su aplikacije (programi) iz GNOME-a. E sad stižemo do vašeg narednog pitanja a to su resursi. GTK programi koji su stavljeni kao defaultni zauzimaju upola manje resursa od KDE programa i pokrecu se duplo brže i nema nekog velikog rasipanja resursa. Čak štavise zauzima manje ram memorije od čistokrvnog KDEa (i sam instalacioni fajl je za 100 mb manji od KDE izdanja).
    Kao osnova se koristio Kubuntu 17.04. Što se tiče izmena, većina se svodi na izgled i funkcionalnost (kao i većina Ubuntoida i GNU/Linux distribucija). Primera radi između EQuilibrium KDE i Kubuntua je znatno veća razlika nego između Mint KDE i Kubuntua (samo primera radi).

    Osnovne informacije:
    – 64-bit
    – Plasma 5.9.4
    – KDEf 5.31
    – Qt 5.7.1
    – Linux 4.10
    – KDE app 16.12.3
    – GNOME app 3.24

    Dodatni ppa ne postoji (za sad). Sigurnosne zakrpe i nadogradnje se preuzimaju sa Ubuntuovih repoa. Nadogradnja sistema na noviji će biti moguća samo putem preuzimanja iso fajla (iz iskustva ne smatram ovo za hendikep)
    Razlika između osnovne edicije i KDE … uh … osnovna koristi GNOME programe i prednost je stavljena na brzinu pokretanja i uštedu resursa, dok KDE koristi KDE programe (kao najbitnija razlika) i ovde nije obraćana pažnja na uštedu resursa (jer lično smatram da je sam KDE filozofijom prevazišao ta ograničenja računar/resursi) i znatno je bolje prilagođen novijim laptop računarima. Osnovna edicija je namenjena ljudima kojima je bitno da računar radi brzo i stabilno, dok je KDE edicija namenjena svima koji žele moderano i znatno drugačije iskustvo (ali sa minimum ali zaista minimum 3GB ram memorije i barem dualcore na 2,5ghz).
    Najbolje od svega je da se isprobaju Live (ili još bolje instaliraju ukoliko imate slobodnog mesta). A za one koji žele stabilan sistem i ne plaše se inovacija i imaju dovoljno jak računar mislim da je KDE izdanje upravo ono što bi trebali da imaju na laptopu kao osnovni sistem.
    I da KDE izdanje je savršeno prilagođeno za laptop.

  • Recimo da sam blago zbunjen, nigde ni reči o tome kombinacja kojih radnih okruženja je korištena pri formiranju ove distribucije?
    Koliko se da videti ovo je ručno izmenjeno KDE 5 radno okruženje (poznato i kao plazma) uz dodatak Nautilusa pri čemu mi u opšte nije jasno šta će on tu kad u okviru KDE već dolazi Delfin…. S druge strane zar dodaanjem nautilusa nije povučeno i većina Gnomovog radnog okruženja što predstavlja nepotrebno rasipanje resursa…
    Što se tiče drugih informacija, nigde ne nađoh koja verzija Kubuntua je uzeta za osnovu i dal i ima još kakvih izmena osim izgleda radnog okruženja. Da li ima niki zaseban ppa gde se mogu očekivati naredne nadogradnje radnog okruženja?
    Koja je razlika između osnovne verzije i KDE edicije?

    Ipak za iole ozbiljan tekst trebalo bi odgovoriti barem i na ova gore postavljena pitanja….

Comments are closed.