субота, 27 априла, 2024
Како да...?

КиПас из командне линије (2. део)

Аутор: Марјан Ђуран

Други случај

У реду, сада се можемо пребацити на случај број два. Случај број два би била ситуација у којој већ имамо базу. Са ове тачке гледишта нам није битно да ли је направљена у апликацији КиПасИкс из графичког окружења, или на Андроид систему апликацијом КиПасДроид или било којим другим „дериватом” ове апликације, али ћемо наставити да користимо нашу тестну базу Либре!кпцли. Поново ћемо укуцати у командној линији kpcli како бисмо отворили програм, затим отварамо базу:

open Libre!kpcli

Либре!кпцли је име наше базе, отварамо је само именом јер се и даље налазимо у истом директоријуму у којем смо је и сачували, односно покренули смо кпцли у истом директоријуму у којем се налази и база. Ако ово није случај, морали бисмо да уписујемо релативну или апсолутну путању. Претпоставимо да нам се база налази у директоријуму kpass у нашем home директоријуму, команда би изгледала овако:

open /home/libreKorisnik/kpass/Libre!kpcli

У случају да се налазимо већ у нашем home директоријуму (односно ако смо били у нашем home директоријуму у тренутку када смо покренули кпцли), команда би изгледала овако:

open kpass/Libre!kpcli

Дакле, у потпуности се све ради исто као и кроз стандардно кретање кроз наш систем датотека коришћењем командне линије. Када смо отворили нашу већ постојећу базу, претпоставимо да желимо да направимо измене. За почетак, претпоставимо да смо били регистровани на неком сајту, али смо се са истог одјавили и више немамо налог, желимо да у потпуности обришемо запис са нашим креденцијалима. Једноставно, након отварања базе, улазимо у директоријум Либре! командом

cd Libre!

ili komandom:

cl Libre!

чиме ћемо по уласку у директоријум/групу Либре! добити и списак свих креденцијала у њему. Видимо на редном броју „0” да се налази запис Први који желимо да обришемо, то радимо командом

rm Prvi
Database was modified. Do you want to save it now? [y/N]:

Добијамо одзив који нас упозорава да је база измењена и пита да ли желимо да је сачувамо одмах. Опције даље важе као и у претходном случају – ако не сачувамо одмах, моћи ћемо касније командом save или приликом затварања базе. Дакле, нећете добити упозорење „да ли желите да обришете” већ „да ли желите да сачувате” направљену измену у бази. Ко ради тај и греши, те се можда десило да нисте лепо унели адресу неког сајта за који чувате креденцијале, или можда желите да промените шифру, за то нам служи команда edit. Користимо је као и све остало у овој апликацији – једноставно. Довољно је да иза команде наведемо путању до нашег записа и само испратимо кораке. Узмимо за пример да имамо запис који се зове „Други” и да се налази у директоријуму Либре!, а ми у директоријуму испред њега, ближе кореном, и да желимо да му променимо име у „Трећи” комадна гласи:

edit Libre!/Drugi
Title: Drugi
Username: mojeKorisnickoIme
Password: ("g" or "w" to auto-generate, "i" for interactive)
Retype to verify:
URL: https://libre.lugons.org
Tags: Libre!, testiranje, izmena
Strings: (a)dd/(e)dit/(d)elete/(c)ancel/(F)inish? F
Notes/Comments (""):
(end multi-line input with a single "." on a line)
| .
Database was modified. Do you want to save it now? [y/N]: y

Дакле, прошли смо кроз све елементе записа, наслов, корисничко име, шифру и њену потврду, адресу, тагове који су битни ради касније претраге базе што је веома корисно када наша база порасте, па нисмо сасвим сигурни где се шта налази, поготово ако је база дељена између више корисника (на пример два или више администратора неког сервера). Такође, поново је на нама како ћемо изменити шифру, односно који метод ћемо користити, и поново напомена већ наведена за чување измена базе.

Трећи случај

Ситуација је следећа, имамо две базе, и обе користим. На пример једна нам је приватна, а друга пословна и случај је такав да смо морали у приватну базу да упишемо нешто пословно, или обрнуто. Дакле, пред нама је задатак да запис пребацимо из једне базе у другу. За то наравно (као и за сваки други задатак) постоји више решења, али нам kpcli нуди веома добро и можда најбезбедније решење. У питању су команде export и import. Команда export даје нам могућност да извеземо групу из базе у којој се налазимо. Извоз заправо прави нову базу, такође шифровану по већ наведеним стандардима. Након тога, можемо да отворимо другу базу, и увеземо командом import извезену групу. Такође, командом import можемо да увеземо и целу базу, односно да спојимо две базе. Оно на шта морамо да обратимо пажњу јесу путање, јер ће новоувезена база да се прикаже као нова група, са свим својим путањама. Следе и примери који ће да појасне – налазимо се у бази која се зове drugi.kdbx (коју смо отворили тако што смо у командној линиј укуцали kpcli, затим open drugi.kdbx) База има запис који се зове „Пети”, налази се на путањи /Root/Grupa/Peti, морамо се прво позиционирати у групи. Уписујемо команде:

cd /Root/Grupa
export /home/librekorisnik/kp/Peti.kdb
Please provide the master password: *************************
Retype to verify: *************************
Exported to /home/librekorisnik/kp/Peti.kdb

Сви записи из Групе су сада у новој бази која се зове „Peti.kdb” Следи отварање базе „prva.kdbx” а затим увоз базе. Обратите пажњу да базу не можете да увезете у неку постојећу групу, већ само у нову групу која још не постоји у вашој бази и која ће бити креирана приликом увоза.

cd /Root/Grupa
export /home/librekorisnik/kp/Peti.kdb
Please provide the master password: *************************
Retype to verify: *************************
Exported to /home/librekorisnik/kp/Peti.kdb

Шта се дешава ако желимо само један запис да пребацимо у другу базу? На сцену ступа команда clone! Ово прихватите као савет, није на одмет да истражите још могућности. Командом clone моежемо клонирати запис у оквиру базе, у другу групу или исту, те је синтакса clone zapis putanja. Претпостављамо да се налазимо у директоријуму/групи у којој се налази и запис који желимо да клонирамо.

kpcli:/Root/Libre!> clone Zapis ../nekaDrugaGrupa/Klon
Title: Klon
Username: korisnickoime
Password: ("g" or "w" to auto-generate, "i" for interactive)
Retype to verify:
URL: nesto.com
Notes/Comments (""):
(end multi-line input with a single "." on a line)
| .
Database was modified. Do you want to save it now? [y/N]:
Saved to testbaza.kdbx

Чињеница да у току клонирања имамо могућност да изменимо запис има својих предности, али и више мана. Поред тога, уколико се дешава да имате велику базу креденцијала и нисте сигурни где се налазе креденцијали који су вам потребни, време може да вам уштеди команда find. Претрага није осетљива на мала и велика слова, те ако упишемо појам малим словима а он садржи и велика, ипак ће се приказати у резултатима претраге.

kpcli:/Libre!> find klon
Searching for "klon" ...
- 2 matches found and placed into /_found/
Would you like to list them now? [y/N]
=== Entries ===
0. drugiKlon nesto.org
1. Klon nesto.org

Командом history излиставамо претходно куцане команде, дакле исто као и да смо у самом Линуксовом командном окружењу, те такође ради и команда history -c којом бришемо историју куцаних команди. Ово може бити корисно уколико базу делите са још неким, или да видите коју сте команду претходно укуцали и истражите потенцијалне грешке или путање. Надамо се да вам је овај текст био довољан подстрек за даље истраживање kpcli апликације, а поготово подстрек за свакодневну употребу, јер приватност и безбедност нам морају бити на првом месту, или бар у прва три.