петак, 26 априла, 2024
Представљамо

Београдска тест конференција

Аутор: Никола Тодоровић

У времену када сваки човек скоро свакодневно директно или индиректно долази у контакт са софтвером, постајемо свеснији какав би утицај грешеке у том софтверу могле да имају на наш живот. Поред огромних финансијских штета, грешке у софтверу могу довести и до озбиљнијих проблема који могу угрозити животе једног или већег броја људи. Без навођења конкретних примера можемо доћи до закључка колико је важно да софтвер буде отпоран на грешке пре него што дође у контакт са корисницима.

Од првог пронађеног мољца у рачунару 1945. године до данас комплексност софтвера је порасла, а пропорционално томе је порастао и број могућих грешака у софтверу јер програмер је, ма колико он био добар, склон грешкама као и свако људско биће. Зато постоји један сегмент у развоју софтвера на чију важност желимо да вам скренемо пажњу, а то је тестирање софтвера.

Тестирање је веома важна активност чија је вредност посебно добила на значају када је вредност и важност софтвера почела да расте. Тестирање софтвера представља процес извршавања програма са циљем налажења грешака, а у ширем смислу тестирање представља систем контроле квалитета (енг. Quality Assurance QA) којим се не проверава само софтвер већ и све његове пратеће компоненте и карактеристике.

У једном од ранијих бројева ЛиБРЕ! Часописа ми смо говорили о Јунит тестирању као и фрејмворку ЈУнит који се користи за тестирање софтвера написаног у Јава програмском језику. У овом чланку желимо да Вам представимо Београдску тест конференцију која има за циљ да уведе младе програмере у свет тестирања софтвера, повеже их са искуснијим тестерима, а самим тим помогне у формирању и оснаживању локалне заједнице која се бави тестирањем софтвера.

Београд се још прошле године уписао на мапу догађаја који се баве овом тематиком, а првог новембра ове године у Дому омладине одржаће се друга по реду Београдска тест конференција.

Учесници ће бити подељени у две групе: стартер и тестер. Стартер група окупља почетнике и оне који желе да се упознају са основним концептима тестирања софтвера, док тестер група окупља јуниорске тестере и јуноирске програмере који желе да науче нешто више о самом раду на пројектима и изазовима које сваки тест-инжињер мора превазићи. Током конференције, у две различите сале ће се паралелно држати предавања за обе групе учесника, док ће се у трећој сали одржавати практичне радионице. Цео распоред предавања и радионица је доступан на сајту.

Ове године на конференцији ћете сазнати у ком правцу се развија аутоматско тестирање у Србији. Научићете трикове који значајно олакшавају посао и упознаћете се са Селенијумом. Селенијум је моћан фрејмворк отвореног кода који се користи за тестирање веб-апликација. Поред великог броја учесника, Београд ће на овој конференцији имати прилику да угости и неколико искусних предавача из иностранства.

Регистрација је отворена и може се обавити на званичном сајту.