četvrtak, 25 aprila, 2024
Predstavljamo

Beogradska test konferencija

Autor: Nikola Todorović

U vremenu kada svaki čovek skoro svakodnevno direktno ili indirektno dolazi u kontakt sa softverom, postajemo svesniji kakav bi uticaj grešeke u tom softveru mogle da imaju na naš život. Pored ogromnih finansijskih šteta, greške u softveru mogu dovesti i do ozbiljnijih problema koji mogu ugroziti živote jednog ili većeg broja ljudi. Bez navođenja konkretnih primera možemo doći do zaključka koliko je važno da softver bude otporan na greške pre nego što dođe u kontakt sa korisnicima.

Od prvog pronađenog moljca u računaru 1945. godine do danas kompleksnost softvera je porasla, a proporcionalno tome je porastao i broj mogućih grešaka u softveru jer programer je, ma koliko on bio dobar, sklon greškama kao i svako ljudsko biće. Zato postoji jedan segment u razvoju softvera na čiju važnost želimo da vam skrenemo pažnju, a to je testiranje softvera.

Testiranje je veoma važna aktivnost čija je vrednost posebno dobila na značaju kada je vrednost i važnost softvera počela da raste. Testiranje softvera predstavlja proces izvršavanja programa sa ciljem nalaženja grešaka, a u širem smislu testiranje predstavlja sistem kontrole kvaliteta (eng. Quality Assurance QA) kojim se ne proverava samo softver već i sve njegove prateće komponente i karakteristike.

U jednom od ranijih brojeva LiBRE! Časopisa mi smo govorili o Junit testiranju kao i frejmvorku JUnit koji se koristi za testiranje softvera napisanog u Java programskom jeziku. U ovom članku želimo da Vam predstavimo Beogradsku test konferenciju koja ima za cilj da uvede mlade programere u svet testiranja softvera, poveže ih sa iskusnijim testerima, a samim tim pomogne u formiranju i osnaživanju lokalne zajednice koja se bavi testiranjem softvera.

Beograd se još prošle godine upisao na mapu događaja koji se bave ovom tematikom, a prvog novembra ove godine u Domu omladine održaće se druga po redu Beogradska test konferencija.

Učesnici će biti podeljeni u dve grupe: starter i tester. Starter grupa okuplja početnike i one koji žele da se upoznaju sa osnovnim konceptima testiranja softvera, dok tester grupa okuplja juniorske testere i junoirske programere koji žele da nauče nešto više o samom radu na projektima i izazovima koje svaki test-inžinjer mora prevazići. Tokom konferencije, u dve različite sale će se paralelno držati predavanja za obe grupe učesnika, dok će se u trećoj sali održavati praktične radionice. Ceo raspored predavanja i radionica je dostupan na sajtu.

Ove godine na konferenciji ćete saznati u kom pravcu se razvija automatsko testiranje u Srbiji. Naučićete trikove koji značajno olakšavaju posao i upoznaćete se sa Selenijumom. Selenijum je moćan frejmvork otvorenog koda koji se koristi za testiranje veb-aplikacija. Pored velikog broja učesnika, Beograd će na ovoj konferenciji imati priliku da ugosti i nekoliko iskusnih predavača iz inostranstva.

Registracija je otvorena i može se obaviti na zvaničnom sajtu.