četvrtak, 25 aprila, 2024
Puls slobode

Deskon 3.0

Autor: Nikola Todorović

Fotograf: Vladimir Opsenica

Ovog septembra kulturni centar Grad je upriličio jedan poseban događaj. U pitanju je konferencija dobro poznata svim čitaocima Časopisa, Deskon. Treće izdanje ove Beogradske konferencije je zadržalo oblik kao i ranijih godina, kombinacija hakatona i konferencije, koja je ujedno zadržala fokus na opuštenoj atmosferi i druženju pa se slobodno može nazvati i anti-konferencijom.

Nakon otvaranja konferencije i upoznavanja započeta je podela po timovima ili oblastima kojima će se učesnici baviti. Hakaton je imao dve poprilično široke teme, jedna je upotreba velike količine podataka (eng. Big data), a druga upotreba Arduino uređaja. Pored ova dva takmičenja, tokom Deskona su se održavale različite radionice, od kojih ćemo izdvojiti radionicu čiji su učesnici pravili futrole za mobilne telefone od posebnog materijala koji je neprobojan za sve vrste signala. Komunikacija sa telefonom u futroli je nemoguća; moglo bi se reći da je telefon bio ubijen, kako se zvala i sama radionica (eng. Kill your phone). Deskon je ove godine posetio veliki broj ljudi iz inostranstva, među kojima je bio i značajan broj poznatih imena. Konferenciji je prisustvovao, a i učestvovao u takmičenju, Li Felzenstajn (eng. Lee Felsenstein), jedan od vodećih inženjera u razvoju prvog prenosivog računara.

Prvog dana konferencije imali smo priliku da čujemo predavanje Brusa Sterlinga, poznatog pisca naučne fantastike, a pre toga zanimljivo predavanje o digitalnim valutama održao je Predrag Radović. Još bismo izdvojili predavanje profesora Vladana Jolera, koji je sumirao istraživanja sprovedena u okviru labs.rs projekta, a nakon toga najavio i otkrio delove istraživanja na kom trenutno rade. Njihova istraživanja na odličan način prikazuju kako tehnološki giganti poput Fejsbuka koriste naše podatke, tako da bismo preporučili svima da pogledaju. Već tradicionalno se održao Kriptoparti na Deskonu u organizaciji našeg autora Petra Simovića. Na kraju dana, održana je Sajber delija žurka.

Nedostatak takmičarske atmosfere ni najmanje nije uticao na kvalitet projekata koji su se prezentovali drugog dana. Šeri Lin, koja je dan pre početka događaja održala radionicu o R programskom jeziku u Haklabu, zajedno sa Tomasom Levinom prezentovala je zvuk nastao upotrebom podataka o zagađenju u Kini.

Nilaj Kulkarni, talentovani tinejdžer programer iz Indije, napravio je četbota namenjenog za pametne kuće. Radionica o reprodukovanju zvuka pomoću Arduina je posle uspešnog završetka, drugog dana prerasla u jedan od takmičarskih projekata za hakaton. Ovaj projekat je spojio obe teme takmičenja. Arduino uređaji i senzori su upotrebljeni za prikupljanje podataka o promeni svetlosti okoline, a zatim su ti parametri prosleđivani na druga dva računara, gde se na jednom radila vizualizacija tih podataka, a na drugom generisao zvuk. Pored navedenih bilo je još puno drugih projekata nastalih na konferenciji.

Treće mesto na takmičenju osvojio je iskusni inženjer Li Falenštajn sa svojim prototipom bežičnog punjača, a drugo mesto je osvojio Nilaj. Projekat koji je proistekao iz Arduino radionice osvojio je prvo mesto i put u Šenžen, jedan od najvećih industrijskih centara za elektroniku. Konferencija je zatvorena nastupom grupe Noizac.