среда, 8 маја, 2024
Пулс слободе

Дескон 3.0

Аутор: Никола Тодоровић

Фотограф: Владимир Опсеница

Овог септембра културни центар Град је уприличио један посебан догађај. У питању је конференција добро позната свим читаоцима Часописа, Дескон. Треће издање ове Београдске конференције је задржало облик као и ранијих година, комбинација хакатона и конференције, која је уједно задржала фокус на опуштеној атмосфери и дружењу па се слободно може назвати и анти-конференцијом.

Након отварања конференције и упознавања започета је подела по тимовима или областима којима ће се учесници бавити. Хакатон је имао две поприлично широке теме, једна је употреба велике количине података (енг. Big data), а друга употреба Ардуино уређаја. Поред ова два такмичења, током Дескона су се одржавале различите радионице, од којих ћемо издвојити радионицу чији су учесници правили футроле за мобилне телефоне од посебног материјала који је непробојан за све врсте сигнала. Комуникација са телефоном у футроли је немогућа; могло би се рећи да је телефон био убијен, како се звала и сама радионица (енг. Kill your phone). Дескон је ове године посетио велики број људи из иностранства, међу којима је био и значајан број познатих имена. Конференцији је присуствовао, а и учествовао у такмичењу, Ли Фелзенстајн (енг. Lee Felsenstein), један од водећих инжењера у развоју првог преносивог рачунара.

Првог дана конференције имали смо прилику да чујемо предавање Бруса Стерлинга, познатог писца научне фантастике, а пре тога занимљиво предавање о дигиталним валутама одржао је Предраг Радовић. Још бисмо издвојили предавање професора Владана Јолера, који је сумирао истраживања спроведена у оквиру лабс.рс пројекта, а након тога најавио и открио делове истраживања на ком тренутно раде. Њихова истраживања на одличан начин приказују како технолошки гиганти попут Фејсбука користе наше податке, тако да бисмо препоручили свима да погледају. Већ традиционално се одржао Криптопарти на Дескону у организацији нашег аутора Петра Симовића. На крају дана, одржана је Сајбер делија журка.

Недостатак такмичарске атмосфере ни најмање није утицао на квалитет пројеката који су се презентовали другог дана. Шери Лин, која је дан пре почетка догађаја одржала радионицу о Р програмском језику у Хаклабу, заједно са Томасом Левином презентовала је звук настао употребом података о загађењу у Кини.

Нилај Кулкарни, талентовани тинејџер програмер из Индије, направио је четбота намењеног за паметне куће. Радионица о репродуковању звука помоћу Ардуина је после успешног завршетка, другог дана прерасла у један од такмичарских пројеката за хакатон. Овај пројекат је спојио обе теме такмичења. Ардуино уређаји и сензори су употребљени за прикупљање података о промени светлости околине, а затим су ти параметри прослеђивани на друга два рачунара, где се на једном радила визуализација тих података, а на другом генерисао звук. Поред наведених било је још пуно других пројеката насталих на конференцији.

Треће место на такмичењу освојио је искусни инжењер Ли Фаленштајн са својим прототипом бежичног пуњача, а друго место је освојио Нилај. Пројекат који је проистекао из Ардуино радионице освојио је прво место и пут у Шенжен, један од највећих индустријских центара за електронику. Конференција је затворена наступом групе Ноизац.