среда, 1 маја, 2024
Слободни професионалац

ФАН (4. део) – НагВис

Аутор: Стефан Бишевац

НагВис је саставни део ФАН-a и представља његов трећи део. Може бити употребљен за визуелизацију података, на пример: да прикаже одређене процесе или чак да прикаже све важеће параметре великих мрежних инфраструктура. Овај алат дозвољава корисницима да сами подесе мапе и све ознаке на мапи, које ће репрезентовати сервисе и све елементе рачунарске мреже.

Тако се оставља могућност да сваки корисник унесе мапу своје инфраструктуре и на њој њему битне ознаке које дефинишу елементе система. На слици 1 приказан је један од модела визуелизације резултата.

Mодел приказа на принципу блок шеме

Овај модел заснован је на блок шеми мрежне инфраструктуре, а на којој су унете све ознаке битне за исправно функционисање и превентивно решавање потенцијалних проблема.

Слика 2 показује да је могуће представити и детаље одређене рачунарске мреже показујући на конкретне уређаје као и њихов положај унутар наменских просторија. Овакав модел убрзава проналажење конкретног елемента инфраструктуре који пријављује проблем на систему.

Приказ конкретних уређаја и стање њиховог одзива

Уколико се ради о географски распрострањеном мрежном систему, НагВис пружа могућност коришћења Гугл мап система или постављање карте по избору корисника. Такав начин приказа резултата дат је на слици 3.

Географски приказ резултата мрежне инфраструктуре

Поступак конфигурације може се изводити кроз главни панел Нагиоса (слика 4) или позивањем Нагиос сервера кроз веб претраживач тако што се наведе ИП адреса и дода име НагВис модула као на пример: ipaddress/nagvis

Поступак рада се изводи на следећи начин: на самом почетку је потребно направити мапу или шему инфраструктуре у неком од софтвера за израду скице рачунарске мреже. Затим се увезе шема иконица којима ће бити идентификовани сервери, свичеви, рутери и тако даље. На крају се бирају сервиси из задатог панела и постављају на унапред увезену шему. Може постојати више од једне шеме у зависности од потребе администратора који жели да врши надзор инфраструктуре.

Овиме је заокружен пројекат ФАН-а. У наредним текстовима покушаћемо да прикажемо неке практичне примере и проблеме са којима смо се сусретали током имплементације овог решења, али и вршити поређења са осталим слободним софтверским пакетима који пружају услуге надзора мрежне инфраструктуре.