среда, 24 априла, 2024
Представљамо

Еквилибријум Ниво Три – Ново искуство

Аутор: Златко Барнак

Дистрибуција на коју се чекало

Дуго најављивано финално издање је коначно доступно за преузимање. За неупућене, реч је о домаћој ГНУ/Линукс дистрибуцији, намењеној првенствено кућним корисницима. Еквилибријум (енг. EQuilibrium) се првенствено ослања на веб-апликације и онлајн сервисе (нешто попут КроумОС-а), с тим да интернетске апликације сами креирате по сопственом избору и сопственим потребама (у два једноставна корака). Наравно, сем интернет апликација, имате могућност покретања и свих осталих апликација као и на било којој другој дистрибуцији.

Еквилибријум испод хаубе не доноси неке превелике новости. Базиран је на Кубунтуу 18.04 и, благо речено, оно што има Кубунту, има и он (64-бит, Плазма 5.12.6, КДЕ 5.44, Qt 5.9.5, Линукс 4.15, КДЕ апп 17.12.3), с том разликом да има нешто мање прединсталираних апликација од Кубунтуа. Ту се свака сличност са Кубунтуом завршава. Корисничко искуство је потпуно другачије него на Кубунтуу, тако да ћемо мало више пажње посветити том сегменту.

Док Кубунту има класично КДЕ окружење, Еквилибријум доноси једно измењено (ушминкано) КДЕ окружење под називом „Ново искуство” (енг. New expirience). Дакле, да разјаснимо да заправо није само шминка у питању, већ је на тај начин цело корисничко искуство измењено: интернетске апликације су знатно доступније и све је у значајној мери подређено интернетским сервисима и прилагођено просечном кућном кориснику. То значи да не треба никакво предзнање да би се користио Еквилибријум – све је већ унапред подешено и након инсталације добија се потпуно функционална средина. Што се тиче апликација и интернетских сервиса, прединсталирана је заиста мала количина, а кориснику је остављено да апликације прилагоди себи. Пошто на интернету има небројено сервиса, пожељно је да корисник своје „навике” преточи у апликације. Након посете одређеном сајту може да, уколико сматра потребним, направи пречицу. Ова пречица се отвара касније као засебна апликација. Примера ради, на овај начин може да се користи небројено интернетских апликација (фејсбук, инстаграм, офис, ЦАД програми, месинџер, мејл …) а свакој од њих се приступа као и било ком другом програму који имамо инсталиран у рачунару.

Интернетске апликације и инсталирани програми могу да се користе упоредо и не види се никаква разлика. Уколико неко не препозна да је у питању интернетска апликација, највероватније не би ни приметио разлику све док је интернет доступан. Сад да се мало упознамо са окружењем. Еквилибријум има два функционална панела: леви који је увек видљив и доњи који је опционо видљив. Још једна специфичност је да прозори немају оквире, а дугмићи за затварање, смањивање и максимизирање су сакривени све док се мишем не прође преко њих – естетски врло упечатљиво што се тиче функционалности, само је ствар навике. После 5 минута коришћења биће вам сасвим нормална употреба оваквих дугмића.

Што се тиче панела, леви панел значајно доприноси функционалности. Сем КДЕ мениjа (доле) и Глобалног менија (горе), између се налази још неколико корисних ствари. Прва корисна ствар је покретач (енг. Launcher) у који постављамо апликације које најчешће користимо, а сви ми имамо неколико омиљених апликација које свакодневно покрећемо (фејсбук, инстаграм, твитер, јутјуб … ). Испод тога се налази ЕКУмени (енг. EQmenu) у којем су по дифолту смештене интернетске апликације које створимо у Хромијуму. Једноставно им се приступа и увек су надохват руке. Испод ЕКУменија се налази још десктоп фолдер.

Доњи панел се од дифолтног КДЕ плазма-панела разликује само по томе што се на почетку налази име тренутно активне апликације; следи Таск менаџер, системски блок и сат. Као што је већ напоменуто, инсталираних апликација је јако мало – такорећи, само оно најосновније. Коме требају додатне апликације, инсталација је врло једноставна путем Дискавер софтвер центра (енг. Discover software center).

Еквилибријум ради заиста јако брзо и стабилно и што се тиче тога заслужује све препоруке. Одмах након подизања систем тежи само 430 мегабајта РАМ меморије. ИСО слика је величине 1,3 гигабајта. Инсталација је врло једноставна и рутинска у пар корака. Иако је Еквилибријум овим издањем начинио искорак „у интернет”, ипак најављивана подршка од Freeopen.net-а је у овом издању изостала из оправданих разлога. Али ће накнадно бити доступна чим се за то стекну услови.

Надамо се да смо вам барем мало приближили нови Еквилибријум. Наравно, најбољи начин да га боље упознате је да га сами испробате, а верујемо да ће многи од вас и наставити да га користе.

ИСО можете преузети на следећем линку или на званичној адреси.