четвртак, 18 априла, 2024
Ослобађање

Ослобађање Кроумбука

Аутор: Стеван Марјановић

Кроумбуци (енг. Chromebook) су Гуглови (енг. Google) лаптопови које покреће Кроум ОС – систем базиран на линуксу коме је главна сврха претраживање веба. Међутим, Гугл га је толико прилагодио својим потребама да су све слободе које нам линукс нуди готово неприступачне. Срећом, један Гуглов инжењер је направио програм који омогућава подизање линукс дистрибуција у chroot-у.

Развијачки Мод

Најпре, потребно је да ставите ваш Кроумбук у Развијачки Мод (енг. Developer Mode). Постоје две ствари које бисте требали да узмете у обзир током овог корака.

  • Улазак/излазак из развијачког мода ће вратити ваш рачунар на фабричка подешавања. То значи да ћете изгубити све податке ако претходно нисте направили резервне копије.
  • Развијачки мод није подржан од стране Гугла, што значи да можете изгубити сваку гаранцију коју сте добили на ваш уређај.

За почетак, морате ући у режим за опоравак тако што ћете притиснути тастер Esc, дугме за освежавање странице (тамо где би био F3) и дугме за паљење (скроз горе-десно на тастатури) истовремено као на слици испод.

Сада би требало да видите екран на коме пише да је систем оштећен („Chrome OS is missing or damaged.”). Овај екран је постављен како би спречио кориснике (оне који су случајно ушли у овај режим) да несвесно форматирају свој рачунар. Све што треба да урадите јесте да притиснете тастере Ctrl и Д како бисте наставили даље. Узмите у обзир да ова наредба нигде није записана – мораћете да је знате унапред.

Следећи екран ће вам рећи да притиснете Enter да искључите верификацију система. Искључивањем овог својства добијате дозволу да мењате системске фајлове. Настављањем ћете ући у Развијачки Мод.

Сваки следећи пут када будете укључивали Кроумбук добићете обавештење да је системска верификација искључена. Овај екран ће нестати након 30 секунди или притиском на Ctrl + D. Немојте притиснути спејс осим ако не желите да вратите рачунар из Развијачког Мода! Подсетник: ово ће обрисати све податке ако претходно нисте сачували резервне копије.

Током првог бутовања након ових корака видећете екран који вас обавештава да се Кроум ОС спрема за Развијачки Мод и то може да потраје до десет минута. Након тога, следи иницијализација система. Поред уобичајених подешавања, видећете и опцију да укључите функције отклањања грешака (енг. Debbuging Features). Ово омогућава разна својства, између осталих корисних ствари и бутовање са УСБ-а и приступање Кроумбуку преко ССХ сервера. Међутим, програм који ћемо користити за инсталирање Линукса често уме да прави проблем ако су ове функције омогућене, тако да је препоручљиво да их не чекирате, осим ако немате друге планове са вашим Кроумбуком.

Инсталирање Линукса

Сада имате потпун и неограничен приступ вашем рачунару. Прво што треба да урадите сад је да отворите терминал. То можете урадити на неколико начина, али најлакше је да само притиснете тастере Ctrl, Alt и T. Да бисте могли да користите Беш (енг. Bash), укуцајте shell и притисните Enter. Сада можете да покрећете команде са привилегијама супер корисника и спремни сте да инсталирате Линукс.

Најпре, треба да преузмете Крутон (енг. crouton) са овог линка. Тиме ћете имати фајл crouton у вашем Downloads директоријуму. Препоручљиво је да не померате тај фајл одатле ради лакшег приступа касније. Шта је Крутон? Крутон је програм развијен од стране једног Гугловог инжењера који омогућава инсталирање неке од унапред подржаних линукс дистрибуција у chroot-у. Шта је chroot? То је операција која омогућава покретање „помоћног“ система са другачијим рут директоријумом, чак и са другачијим бинарним окружењем. У преводу, не постоји пенал на свеобухватну брзину рачунара као кад би инсталирали виртуелну машину.

Следећи корак представља преузимање, инсталирање и подешавање изабране дистрибуције. Тренутно, Крутон нуди верзије Дебијана, Убунта и Калија, као и Гном, Xfce и и3 окружења радне површине. Подразумевано, самим тим препоручено и најлакше конфигурисано, решење је Убунту 16.04 са Xfce4 окружењем. То се може извести уношењем

sudo sh ~/Downloads/crouton -t xfce

у претходно отворени терминал са омогућеним Бешом. Даље само треба да чекате док се преузимање, распакивање и инсталирање не заврши. Том приликом, унесите корисничко име, као и лозинку унутар изабране дистрибуције. Кад све то завршите, спремни сте да користите новоинсталиран систем и искористите пун потенцијал Вашег Кроумбука уношењем sudo enter-chroot startxfce4 (или скраћено sudo startxfce4) у терминал. Пребацујте се између Кроум ОС-а и chroot-а, притиском на Ctrl + Alt + Shift + Forward (на месту где је иначе Ф1), то јест back (дугме десно). Можете да напустите chroot тако што се одлогујете из Xfce-а.

Тиме сте успешно ослободили Ваш Кроумбук.