уторак, 23 априла, 2024
Представљамо

AjaXplorer – Ваш лични облак…

Аутор: Бојан Богдановић

…не баш кишни, али једно лепо и употребљиво „складиште у облаку“. У питању је програм AjaXplorer, у својој последњој верзији 4.2.2, који можемо инсталирати и подесити у сопственој режији.

Свакодневни сусрети са сервисима који су базирани на савременим интернет технологијама, посебно са сервисима које означава термин рачунарство у облаку, омогућило нам је да својим документима приступамо где год да смо и са било ког уређаја (рачунар, лаптоп, тaблет, мобилни телефон…), под условом да има интернет конекцију. Но, понекад овакво стање ствари није и најбоље решење за нас. Због сигурности информација или из разлога јер нам постојећи сервиси не задовољавају потребе, понекад је згодно имати своје складиште коме можемо приступати по потреби.

Све што нам је након инсталације потребно је неки од модерних интернет прегледача (Firefox, Internet Explorer, Chrome, Opera…) да би смо користили овај сервис. Наравно, аутори овог програма су мислили и на кориснике Андроид и iPhone телефона, те су за њих припремили и прилагођене програме, поред коришћења прегледача.

Програм AjaXplorer је базиран на Ajax технологији, ослања се на PHP и не захтева никакву базу података у позадини да би радио. Изглед самог програма је решен на најбољи могући начин који не би требало да збуњује крајњег корисника: веома личи на већ виђена решења код програма за манипулацију документима на десктоп рачунарима. Са друге стране, богат је функцијама које нам у сваком тренутку могу затребати. Функционалност програма се може проширити додацима који се могу преузети са матичног сајта програма. Сам програм са свим својим функцијама омогућава претрагу, обележавање, додавање и преузимање разних докумената, као и преглед већине типова датотека јер у себи има већ уграђене прегледаче (наравно, не могу све датотеке да се на овај „брзи начин“ погледају, а за неке типове морају се урадити и додатна подешавања и преузимање додатака). Све што смо и до сада навикли да користимо на нашем рачунару, можемо и овде: да креирамо директоријуме, бришемо, пребацујемо документа (на било који начин који нам је лагодан, укључујући и превуци-и-пусти).

Сам програм се инсталира на било који web сервер, али аутори препоручују Apache web server. Не улазећи сада у инсталацију, која је заиста лака и брза, након ње нам остаје да из административног налога креирамо кориснике, прилагодимо програм нашим потребама (укључујући и визуелно прилагођавање теме) и за неколико минута смо спремни да користимо нашу личну оставу за документа. Аутентификација је стандардна: корисничко име/лозинка.

За крај, можда и најкориснија опција је дељење докумената. Након додавања документа у оставу, десним кликом добијамо контекстни мени у коме је и опција Share… Након активације ове опције, биће нам понуђено неколико избора: да поставимо лозинку за преузимање, временски рок колико ће спољњи линк бити важећи, као и колико пута датотека може бити преузета.

Наравно, не морамо користити све опције, али су оне ту, ако затребају. Након тога биће нам понуђено да одмах пошаљемо е-мail поруку са подацима за приступ и преузимање документа/датотеке (спољњи линк и, ако је унета, лозинка) или можемо и сами прекопирати податке и користити их по потреби.

Згодно, зар не?

Програм можете преузети са матичне странице аутора или пробати демо програма. Такође, можемо погледати упутства, документацију и листу додатака за програм.

Званична страница: http://ajaxplorer.info/