петак, 26 априла, 2024
Представљамо

LXDE окружење радне површи

Аутор: Александар Брковић

LXDE окружење радне површи (енгл. Lightweight X11 Desktop Environment) је пројекат који има за циљ да пружи лагано и брзо радно окружење. Карактеристика његовог дизајна није гломазан и тежак систем, већ напротив, LXDE је веома мало хардверски захтеван. Пристојно ради уз помоћ релативно мало RAM меморије. Кориснички интерфејс је крајње једноставан и потпуно функционалан.

Карактеристике

Пројекат отвореног кôда, лиценциран под GNU GPL лиценцом за Unix и друге компатибилне платформе као што су GNU/Linux и BSD, фокусира се на уштеди ресурса и изузетној брзини при раду. Добро ради на слабијем хардверу, као што су нове генерације netbook и laptop рачунара, или старији рачунари Pentium III класе, при чему не захтева 3D убрзање. Поменуто окружење радне површи само по себи, не захтева јак хардвер да би могло да ради. Сасвим је довољан процесор Pentium III класе и свега 386 [MB] RAM меморије. Међутим, уколико су инсталиране захтевније апликације, као што су Firefox или LibreOffice, долази до веће потрошње ресурса, те се за угодан рад препоручује 512 [MB] RAM меморије. Написан је у C програмском језику уз коришћење GTK+ пакета алата. Пројекат је 2006. године покренуо тајвански програмер Hong Jen Yee, познат и као PCMan, будући да је објавио и PCManFM, нови управник датотека и први модул LXDE окружења радне површи. У међувремену је LXDE тим прерастао у међународну заједницу програмера, дизајнера и сарадника из целог света. За разлику од других великих окружења радне површи, као што су GNOME и KDE, LXDE компоненте нису у потпуности интегрисане у систем, што им даје могућност да раде независно једна од друге.

Компоненте

Главне компоненте из којих се састоји LXDE окружење радне површи су:

* PCMan File Manager – Стандардни управник датотека за наведено окружење радне површи. Развијен је од стране поменутог тајванског програмера Hong Jen Yee-а, са циљем да послужи као замена за постојеће управнике датотека, Nautilus и Thunar. Главне карактеристике PCManFM-a су:

# Desktop Management – Приказ позадине и иконе површи, уз могућност да на свакој површи буде различита позадина.

# Вишејезична подршка.

# Прегледање помоћу језичака (слично као код Firefox web browser-а).

# Drag & Drop подршка (превуци и пусти).

# User-friendly чист, интуитиван и прегледан интерфејс (GTK+2 комплет алата), са великом брзином покретања.


* LXPanel – Лаган програм који омогућава покретање системских програма, као и већину кључних функција које се очекују од панела површи. Конфигурација LXPanel-а се врши путем графичког корисничког интерфејса. Његове главне карактеристике су:

# мени за покретање апликација, које су класификоване по категоријама,

# пребацивање између отворених програма на различитим радним површима,

# plugin додаци, који служе за додавање нових функционалности,

# system-tray обавештења програмских икона,

# applet за управљање звуком и подешавање његове јачине и

# applet за време и датум.

* LXAppearance – Алат који путем графичког корисничког интерфејса служи за промену GTK+ тема, тема иконица и сређивање фонтова које користе системске апликације.

* Openbox – Веома лаган и конфигурабилан управник прозора. Није део LXDE развојног пројекта, али се користи као подразумевани управник прозора. Може бити замењен било којим другим управником прозора, као што су: IceWM, Fluxbox и Metacity.

* Xarchiver – Алатка за архивирање чија је главна карактеристика да буде независна од окружења, базирана на GTK+ библиотекама. Првенствено је намењена за Xfce платформу, али се користи као подразумевани програм у LXDE окружењу радне површи.

* LXSession – Компатибилни X11 session manager који се користи за гашење, рестарт или суспензију вашег рачунара, путем Xal-а и GDM-а.

Програми

Главна карактеристика програма имплементираних у LXDE окружење радне површи јесте мала системска захтевност и мала потрошња ресурса при коришћењу. Направићемо преглед неколико програма који су саставни део наведеног окружења.

* Leafpad – Текст едитор, написан уз помоћ GTK+ комплета алата, наглашава једноставност и лакоћу у раду, будући да су у овом едитору имплементиране само најнеопходније функције. Захтева свега неколико библиотека, због чега има веома брз одзив приликом коришћења. Његове најважније функције су:

# codeset опција,

# autocodeset детекција,

# auto-multi-line увлачење,

# приказивање бројева редова,

# drag & drop подршка и

# штампање.

* LXtaskTask Manager је програм који се користи за праћење основних процеса на рачунару и који пружа информације о тренутно покренутим програмима. Може се користити и за прекидање рада програма, или давање и одузимање приоритета одређеном процесу.


* Abiword – Мултиплатформски, open source програм, који служи за обраду текста. Подржава основне функције за обраду текста, као што су: листе, табеле, стилови, стране, заглавља и подножја, фусноте, шаблони итд. Има могућност провере правописа и граматике. Почевши од верзије 2.8.0, Abiword има plugin који омогућава да више људи ради на једном документу у исто време. Интегрисан је са новим online web сервисом под називом Abicollab.net, који пружа могућност складиштења и дељења докумената на мрежи. Функционише на сличан начин као класичне верзије програма за обраду текста.


* Gnumeric – Програм за табеларна израчунавања, настао је 31. децембра 2001. године. Дистрибуира се као слободан софтвер под GNU GPL лиценцом. Алтернатива је власничким решењима и другим програмима отвореног кôда. Gnumeric је развио Miguel de Icaza, али је временом прешао на друге пројекте, па је тренутни одржавалац овог програма Jody Goldberg. Gnumeric има способност за увоз и извоз података у неколико формата, док је његов подразумевани формат Gnumeric формат. У односу на остале програме који служе за исту намену, Gnumeric има нешто другачији интерфејс за прављење и уређивање графикона. У ту сврху, користи се посебан прозор у коме су наведени сви елементи за израду графикона, док остали програми исте намене, обично захтевају од корисника да изабере појединачне елементе у самом графикону, како би их изменио.


Надамо се да ће овај приказ успети да привуче вашу пажњу. Одмах пронађите ваш стари рачунар који сте некада давно одбацили и инсталирајте неку GNU/Linux дистрибуцију са LXDE окружењем радне површи. Бићете пријатно изненађени чињеницом колико овај лагани систем мало тражи од вашег рачунара, а заузврат много даје. Нека ваш рачунар добије још једну прилику и заблиста у новом сјају. Уживајте у избалансираности између лакоће коришћења, ниске хардверске захтевности и потпуног корисничког доживљаја.

Корисни линкови:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/LXDE

[2] http://wiki.lxde.org/en/Main_Page

[3] http://lxde.org/