petak, 19 aprila, 2024
Predstavljamo

LXDE okruženje radne površi

Autor: Aleksandar Brković

LXDE okruženje radne površi (engl. Lightweight X11 Desktop Environment) je projekat koji ima za cilj da pruži lagano i brzo radno okruženje. Karakteristika njegovog dizajna nije glomazan i težak sistem, već naprotiv, LXDE je veoma malo hardverski zahtevan. Pristojno radi uz pomoć relativno malo RAM memorije. Korisnički interfejs je krajnje jednostavan i potpuno funkcionalan.

Karakteristike

Projekat otvorenog kôda, licenciran pod GNU GPL licencom za Unix i druge kompatibilne platforme kao što su GNU/Linux i BSD, fokusira se na uštedi resursa i izuzetnoj brzini pri radu. Dobro radi na slabijem hardveru, kao što su nove generacije netbook i laptop računara, ili stariji računari Pentium III klase, pri čemu ne zahteva 3D ubrzanje. Pomenuto okruženje radne površi samo po sebi, ne zahteva jak hardver da bi moglo da radi. Sasvim je dovoljan procesor Pentium III klase i svega 386 [MB] RAM memorije. Međutim, ukoliko su instalirane zahtevnije aplikacije, kao što su Firefox ili LibreOffice, dolazi do veće potrošnje resursa, te se za ugodan rad preporučuje 512 [MB] RAM memorije. Napisan je u C programskom jeziku uz korišćenje GTK+ paketa alata. Projekat je 2006. godine pokrenuo tajvanski programer Hong Jen Yee, poznat i kao PCMan, budući da je objavio i PCManFM, novi upravnik datoteka i prvi modul LXDE okruženja radne površi. U međuvremenu je LXDE tim prerastao u međunarodnu zajednicu programera, dizajnera i saradnika iz celog sveta. Za razliku od drugih velikih okruženja radne površi, kao što su GNOME i KDE, LXDE komponente nisu u potpunosti integrisane u sistem, što im daje mogućnost da rade nezavisno jedna od druge.

Komponente

Glavne komponente iz kojih se sastoji LXDE okruženje radne površi su:

* PCMan File Manager – Standardni upravnik datoteka za navedeno okruženje radne površi. Razvijen je od strane pomenutog tajvanskog programera Hong Jen Yee-a, sa ciljem da posluži kao zamena za postojeće upravnike datoteka, Nautilus i Thunar. Glavne karakteristike PCManFM-a su:

# Desktop Management – Prikaz pozadine i ikone površi, uz mogućnost da na svakoj površi bude različita pozadina.

# Višejezična podrška.

# Pregledanje pomoću jezičaka (slično kao kod Firefox web browser-a).

# Drag & Drop podrška (prevuci i pusti).

# User-friendly čist, intuitivan i pregledan interfejs (GTK+2 komplet alata), sa velikom brzinom pokretanja.


* LXPanel – Lagan program koji omogućava pokretanje sistemskih programa, kao i većinu ključnih funkcija koje se očekuju od panela površi. Konfiguracija LXPanel-a se vrši putem grafičkog korisničkog interfejsa. Njegove glavne karakteristike su:

# meni za pokretanje aplikacija, koje su klasifikovane po kategorijama,

# prebacivanje između otvorenih programa na različitim radnim površima,

# plugin dodaci, koji služe za dodavanje novih funkcionalnosti,

# system-tray obaveštenja programskih ikona,

# applet za upravljanje zvukom i podešavanje njegove jačine i

# applet za vreme i datum.

* LXAppearance – Alat koji putem grafičkog korisničkog interfejsa služi za promenu GTK+ tema, tema ikonica i sređivanje fontova koje koriste sistemske aplikacije.

* Openbox – Veoma lagan i konfigurabilan upravnik prozora. Nije deo LXDE razvojnog projekta, ali se koristi kao podrazumevani upravnik prozora. Može biti zamenjen bilo kojim drugim upravnikom prozora, kao što su: IceWM, Fluxbox i Metacity.

* Xarchiver – Alatka za arhiviranje čija je glavna karakteristika da bude nezavisna od okruženja, bazirana na GTK+ bibliotekama. Prvenstveno je namenjena za Xfce platformu, ali se koristi kao podrazumevani program u LXDE okruženju radne površi.

* LXSession – Kompatibilni X11 session manager koji se koristi za gašenje, restart ili suspenziju vašeg računara, putem Xal-a i GDM-a.

Programi

Glavna karakteristika programa implementiranih u LXDE okruženje radne površi jeste mala sistemska zahtevnost i mala potrošnja resursa pri korišćenju. Napravićemo pregled nekoliko programa koji su sastavni deo navedenog okruženja.

* Leafpad – Tekst editor, napisan uz pomoć GTK+ kompleta alata, naglašava jednostavnost i lakoću u radu, budući da su u ovom editoru implementirane samo najneophodnije funkcije. Zahteva svega nekoliko biblioteka, zbog čega ima veoma brz odziv prilikom korišćenja. Njegove najvažnije funkcije su:

# codeset opcija,

# autocodeset detekcija,

# auto-multi-line uvlačenje,

# prikazivanje brojeva redova,

# drag & drop podrška i

# štampanje.

* LXtaskTask Manager je program koji se koristi za praćenje osnovnih procesa na računaru i koji pruža informacije o trenutno pokrenutim programima. Može se koristiti i za prekidanje rada programa, ili davanje i oduzimanje prioriteta određenom procesu.


* Abiword – Multiplatformski, open source program, koji služi za obradu teksta. Podržava osnovne funkcije za obradu teksta, kao što su: liste, tabele, stilovi, strane, zaglavlja i podnožja, fusnote, šabloni itd. Ima mogućnost provere pravopisa i gramatike. Počevši od verzije 2.8.0, Abiword ima plugin koji omogućava da više ljudi radi na jednom dokumentu u isto vreme. Integrisan je sa novim online web servisom pod nazivom Abicollab.net, koji pruža mogućnost skladištenja i deljenja dokumenata na mreži. Funkcioniše na sličan način kao klasične verzije programa za obradu teksta.


* Gnumeric – Program za tabelarna izračunavanja, nastao je 31. decembra 2001. godine. Distribuira se kao slobodan softver pod GNU GPL licencom. Alternativa je vlasničkim rešenjima i drugim programima otvorenog kôda. Gnumeric je razvio Miguel de Icaza, ali je vremenom prešao na druge projekte, pa je trenutni održavalac ovog programa Jody Goldberg. Gnumeric ima sposobnost za uvoz i izvoz podataka u nekoliko formata, dok je njegov podrazumevani format Gnumeric format. U odnosu na ostale programe koji služe za istu namenu, Gnumeric ima nešto drugačiji interfejs za pravljenje i uređivanje grafikona. U tu svrhu, koristi se poseban prozor u kome su navedeni svi elementi za izradu grafikona, dok ostali programi iste namene, obično zahtevaju od korisnika da izabere pojedinačne elemente u samom grafikonu, kako bi ih izmenio.


Nadamo se da će ovaj prikaz uspeti da privuče vašu pažnju. Odmah pronađite vaš stari računar koji ste nekada davno odbacili i instalirajte neku GNU/Linux distribuciju sa LXDE okruženjem radne površi. Bićete prijatno iznenađeni činjenicom koliko ovaj lagani sistem malo traži od vašeg računara, a zauzvrat mnogo daje. Neka vaš računar dobije još jednu priliku i zablista u novom sjaju. Uživajte u izbalansiranosti između lakoće korišćenja, niske hardverske zahtevnosti i potpunog korisničkog doživljaja.

Korisni linkovi:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/LXDE

[2] http://wiki.lxde.org/en/Main_Page

[3] http://lxde.org/