петак, 19 априла, 2024
Хардвер

Ардуино контролер (7. део)

Аутор: Стефан Ножинић

У овом броју ћемо приказати начин функционисања серијске комуникације између рачунара и Arduino контролера. Важно је напоменути да за разлику од осталих платформи, код Arduino-а је ово веома елегантно урађено, што кориснике ослобађа многих брига. Наиме, серијска комуникација се обавља преко USB кабла који већ повезује Arduino и ваш рачунар, чиме сте ослобођени било којих хардверских захтева.

Реч-две о Arduino хардверским спецификацијама

Важно је нагласити да Arduino и поред USB конекције, која је у већини случајева једноставније решење, серијску комуникацију може обављати и преко портова 0 (RX) и 1 (TX). Ово је добро у случајевима ако желимо да, уместо рачунара, Arduino врши серијску комуникацију са неким другим уређајем. Такође је важно напоменути и да поред повезивања ова два pin-а, потребно је и масу (GND) једног повезати на масу другог уређаја.

Програмирање – серијска комуникација

Када је Arduino уредно повезан на уређај са којим треба да комуницира, све што је потребно јесте испрограмирати Arduino да шаље и прима податке. Arduino већ има функције за серијску комуникацију које се налазе у класи Serial која има статичке методе.

Овде вам представљамо само најбитније функције са објашњењем шта оне заправо раде:

* Serial.begin(int) Започиње серијску комуникацију брзине задате параметром (обично 9600), параметар се задаје у b/s. Ова функција се најчешће користи унутар setup() процедуре.

* Serial.end() Обуставља серијску комуникацију и тиме омогућава нормално коришћење pin-ова 0 и 1.

* Serial.available() Враћа број који представља колико података треба да се прочита (0 ако је buffer празан).

* Serial.read() Чита један бајт.

* Serial.write(byte) Шаље један бајт на уређај, враћа број послатих бајтова.

Serial Monitor

Arduino радно окружење обезбеђује и Serial Monitor који може да чита поруке које Arduino пошаље и исто тако да шаље на Arduino. Ово знатно олакшава уклањање грешака ако до њих дође. Serial Monitor покрећете кликом на Tools → Serial Monitor или једноставно притиском на комбинацију тастера Ctrl + Shift + M. Требало би да се појави прозор чији графички интерфејс подсећа на клијент за ћаскање. Ово нимало не чуди јер то и јесте „ћаскање између рачунара и Arduino уређаја путем серијске комуникације”.

За крај серијала

Како је ово последњи текст у овом серијалу о Arduino платформи, представљамо вам неке занимљиве линкове који се детаљније баве овом тематиком:

http://arduino.cc/en/Guide/HomePage

http://arduino.cc/en/Tutorial/HomePage

http://arduino.cc/en/Reference/HomePage

http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_component

Претходни део