петак, 19 априла, 2024
Ослобађање

Слободан софтвер за образовање деце (3. део)

Аутор: Александар Станисављевић

Omnitux

Omnitux је скуп образовних програма за децу који у себи садржи више категорија образовних игара. Према нашој процени, овај програм је намењен првенствено млађој деци, узраста од две до четири године, али и мало старијој деци, узраста до осам година.

Omnitux садржи више категорија, од учења коришћења миша до учења математике и географије. Рад у програму је максимално прилагођен деци, при чему је кориснички интерфејс веома занимљив и шарен, а учење је пропраћено и музиком за децу у позадини. Такође, ту су и многобројни пропратни звучни ефекти који сигнализирају да ли је задатак добро урађен или не. Свака категорија програма се састоји из више поткатегорија, а свака поткатегорија садржи више нивоа, од лакшег ка тежем.

Манипулација мишем

Манипулација мишем (енгл. mouse manipulation) је прва категорија игара Omnitux-а. Састоји се из четири поткатегорије: животиње (animals), возила (vehicles), цртање (drawings) и пејзажи (landscapes). Поента свих игара ове категорије је да се овлада померањем курсора миша по екрану рачунара. Наиме, након што се покрене нека од игара, добије се замагљена слика; циљ сваке игре је да се померањем миша открије слика у позадини. Што је ниво тежи, слика има више делова које је потребно открити.

Учење

Учење (learning) базира се на спознаји појаве на основу звука. Овде постоје три поткатегорије: возила, звуци животиња (animal sounds) и музички инструменти (musical instruments). Након што дете кликне на сличицу која је замагљена она се приказује у оригиналу, а у позадини се чује звук појаве на слици. Треба имати на уму да, иако је ова категорија веома мала, поновним покретањем ове игре учитавају се друге појаве из базе података.

Асоцијације

Уз овај скуп игара, деца могу да науче да препознају боје, возила, животиње и геометријске облике. На пример, код препознавања геометријских облика, потребно је препознати тражени геометријски облик из скупа геометријских облика.

Картице за памћење

У овој категорији игара потребно је наћи исте картице из скупа картица. Игра је готова када се пронађу све исте картице. И овде постоје поткатегорије које су разврстане у нивое. На пример, најтежи трећи ниво подразумева проналажење три исте картице из скупа картица.

Слагалица

Слагалица (jigsaw puzzles) је осмишљена као класична puzzle слагалица, у којој је потребно сложити све елементе, како би се добила тражена слика. Ова категорија има више поткатегорија, међу којима су светски споменици културе као и споменици културе у Немачкој. Можда је једина мана то што не постоји назив споменика културе након што се слагалица реши.

Разлике

Ово је игра за размишљање у којој су дате две, на први поглед идентичне слике. Потребно је уочити детаље на другој слици који се не налазе на првој.

Бројеви

Бројеви представљају категорију игара која има за циљ да помогне деци да науче основне операције са малим бројевима. На пример, на једној страни екрана је дата слика са животињама, а на десној страни су дати бројеви изражени самостално или кроз неку рачунску операцију; циљ је одредити колико има животиња на слици.

Писање

Писање има за циљ да упозна децу са словима и са основним речима. На овај начин деца прво уче слова, а затим уче и да пишу.

Уметност

Уметност је категорија коју можемо поделити на две поткатегорије, музику и споменике. Поткатегорија музика пружа могућност деци да лакше науче ноте, али и да препознају звук одређеног инструмента. У поткатегорији споменици могуће је научити где се који споменик налази, било да се ради о споменицима у Француској, Немачкој, или о којим год другим светски познатим споменицима.

Географија

Географија се заснива на учењу државних застава и положаја држава у свету. Но, нису све државе подржане; поткатегорије нуде само државе централне Америке и Кариба, као и државе чланице Европске уније.

Претходни део | Наставак

Корисни линкови:

[1] http://omnitux.sourceforge.net/

[2] http://sourceforge.net/projects/omnitux/