subota, 20 aprila, 2024
Zabavne strane

Kernel igrice

Autor: Gavrilo Prodanović

Mnogi od nas vole da se odmore nekad uz neku igricu, open source ili vlasničku. Ako su u pitanju igrice za Linux, one se obično podižu iz X okruženja, dok se neke mogu pokrenuti u framebuffer terminalu, ali se sve one pokreću u nekom operativnom sistemu. Međutim, postoji manji broj igrica koje se mogu učitati direktno iz bootloader-a, kao kernel, i odatle im takav naziv. Mi ćemo spomenuti dvije: „Grub Invaders” i „TINT”. Od ovih igrica ne možete očekivati prekrasnu grafiku i moćan zvuk, ali ako ne volite mnogo čekati da biste igrali igrice dok se OS boot-uje, onda su one odličan izbor.

Ne volite igrice u kojima je moguće izgubiti, a vaša mašta je dovoljno jaka da od svake igrice napravi zabavu, Grub Invaders će verovatno biti igrica vaših snova. Vi ste u ulozi malog brodića koji svojim laserom razara vanzemaljce koji nadolaze. Oni se veoma sporo vama približavaju, a frekvencija udaranja po space-u određuje brzinu vašeg pucanja (space je i jedini zvuk u toku igre). Svaki put ćete odbraniti svoju planetu od njih, osim ako ih namjerno pustite da vas savladaju. Klasična svemirska platformska pucačina u kojoj se krećete lijevo i desno, a uz to pucate. Oni ne posjeduju svoje oružje, pa vam ne mogu naškoditi sa daljine. Grafika je veoma jednostavna, a i osvježavajuća u današnjem vremenu kada nas sa svih strana zasipaju efekti. Sačinjena je od raznih crtica koje nalazite na tastaturi i od zvjezdica koje predstavljaju glave vaših neprijatelja, jedino na ekranu što ćete vidjeti je “/\-_* ” u tri različite boje. Brzina igre je sasvim zadovoljavajuća, nije prebrza na modernim mašinama, a vjerujemo da nije ni spora na starim. Dozvolite sebi nekada luksuz da igrate ovako nešto, jer će naprosto da vas podmladi i vrati u neku prošlost, možda čak dobijete osjećaj da ste u nekom kamenom dobu. U Debian/Ubuntu distribucijama postoji paket koji će vam olakšati instalaciju kucajući samo apt-get install grub-invaders.

TINT je rekurzivna skraćenica (što ste vjerovatno i naslutili) za „TINT Is Not Tetris”. TINT je veoma ugodan za igru, tetris klon napisan u curses-u što ga čini prijatnim za igranje u terminalu pod Linux-om. Sa originalnim tetris-score algoritmom i šareno obojenim figurama daće potrebno uživanje obožavaocima klasičnog tetrisa. Igra je dovoljno dinamična da ne dosađuje i veoma brzo postaje zarazna. Kasnije je izašao patch koji omogućuje da se TINT kompajlira kao kernel i da se pokrene direktno iz GRUB-a. Na našoj mašini TINT se nije uzdigao iz GRUB-a u punoj moći kao što smo navikli da to čini pod Linux-om. Igra je bila za nijansu prebrza, a kontrole su lagovale, što je činilo da imate osjećaj „štekanja” i na kraju bi vas brzo iznerviralo. Ne postoji paket za kernel verziju TINT-a pa ćete ga morati ručno kompajlirati. Iako smo malo razočarani sa TINT-om, to ne znači da ga treba izostaviti iz GRUB menija, možda će kod vas da radi mnogo bolje.

Ako vas ikada uhvati dosada dok sjedite za mašinom, toplo vam preporučujemo da isprobate ove dvije igrice, ako ste geek, vjerovatno ćete osjetiti nešto posebno dok ih igrate. Ako poznajete osnovne programerske vještine i želite da naučite kako da napišete neki kernel kôd, source ovih igrica će vam pomoći, a možda dobijete i inspiraciju da pečujete još neku od mnogobrojnih „terminal” igrica. Za kraj ostavljamo vam linkove sa više informacija o ovim igricama:

Grub Invaders:
http://www.erikyyy.de/invaders/
http://www.coreboot.org/GRUB_invaders
TINT (sa potrebnim patchom):
http://www.coreboot.org/Tint