субота, 20 априла, 2024
Забавне стране

Кернел игрице

Аутор: Гаврило Продановић

Многи од нас воле да се одморе некад уз неку игрицу, open source или власничку. Ако су у питању игрице за Linux, оне се обично подижу из X окружења, док се неке могу покренути у framebuffer терминалу, али се све оне покрећу у неком оперативном систему. Међутим, постоји мањи број игрица које се могу учитати директно из bootloader-а, као kernel, и одатле им такав назив. Ми ћемо споменути двије: „Grub Invaders” и „TINT”. Од ових игрица не можете очекивати прекрасну графику и моћан звук, али ако не волите много чекати да бисте играли игрице док се OS boot-ује, онда су оне одличан избор.

Не волите игрице у којима је могуће изгубити, а ваша машта је довољно јака да од сваке игрице направи забаву, Grub Invaders ће вероватно бити игрица ваших снова. Ви сте у улози малог бродића који својим ласером разара ванземаљце који надолазе. Они се веома споро вама приближавају, а фреквенција ударања по space-у одређује брзину вашег пуцања (space је и једини звук у току игре). Сваки пут ћете одбранити своју планету од њих, осим ако их намјерно пустите да вас савладају. Класична свемирска платформска пуцачина у којој се крећете лијево и десно, а уз то пуцате. Они не посједују своје оружје, па вам не могу нашкодити са даљине. Графика је веома једноставна, а и освјежавајућа у данашњем времену када нас са свих страна засипају ефекти. Сачињена је од разних цртица које налазите на тастатури и од звјездица које представљају главе ваших непријатеља, једино на екрану што ћете видјети је “/\-_* ” у три различите боје. Брзина игре је сасвим задовољавајућа, није пребрза на модерним машинама, а вјерујемо да није ни спора на старим. Дозволите себи некада луксуз да играте овако нешто, јер ће напросто да вас подмлади и врати у неку прошлост, можда чак добијете осјећај да сте у неком каменом добу. У Debian/Ubuntu дистрибуцијама постоји пакет који ће вам олакшати инсталацију куцајући само apt-get install grub-invaders.

TINT је рекурзивна скраћеница (што сте вјероватно и наслутили) за „TINT Is Not Tetris”. ТINT је веома угодан за игру, тетрис клон написан у curses-у што га чини пријатним за играње у терминалу под Linux-ом. Са оригиналним tetris-score алгоритмом и шарено обојеним фигурама даће потребно уживање обожаваоцима класичног тетриса. Игра је довољно динамична да не досађује и веома брзо постаје заразна. Касније је изашао patch који омогућује да се TINT компајлира као kernel и да се покрене директно из GRUB-а. На нашој машини TINT се није уздигао из GRUB-а у пуној моћи као што смо навикли да то чини под Linux-ом. Игра је била за нијансу пребрза, а контроле су лаговале, што је чинило да имате осјећај „штекања” и на крају би вас брзо изнервирало. Не постоји пакет за kernel верзију TINT-а па ћете га морати ручно компајлирати. Иако смо мало разочарани са TINT-ом, то не значи да га треба изоставити из GRUB менија, можда ће код вас да ради много боље.

Ако вас икада ухвати досада док сједите за машином, топло вам препоручујемо да испробате ове двије игрице, ако сте geek, вјероватно ћете осјетити нешто посебно док их играте. Ако познајете основне програмерске вјештине и желите да научите како да напишете неки kernel кôд, source ових игрица ће вам помоћи, а можда добијете и инспирацију да печујете још неку од многобројних „терминал” игрица. За крај остављамо вам линкове са више информација о овим игрицама:

Grub Invaders:
http://www.erikyyy.de/invaders/
http://www.coreboot.org/GRUB_invaders
TINT (са потребним patchom):
http://www.coreboot.org/Tint