субота, 20 априла, 2024
Слободни професионалац

Qt Creator

Аутор: Стефан Ножинић

Qt Creator је развојно окружење писано у C++-у коришћењем Qt библиотеке. Ово окружење је пре свега намењено лаком развоју Qt апликација и има подршку за многе платформе. Qt Creator је развијен од стране тима који се бави и развојем саме Qt библиотеке, па је зато ово окружење веома компатибилно са најновијим верзијама Qt-а. Једна од главних карактеристика овог окружења јесте добра интеграција са QDesigner-ом, што омогућава лаган развој графичких апликација.

При самом отварању окружења дочекује нас веома једноставан интерфејс, а опет са много могућности. Основни Qt Creator (без додатака) подржава развој више апликација, од којих су најзанимљивије подршке за развој PC графичких апликација, HTML5 и такозвана Qt Qiuck апликација која је нови начин за развијање модерних Qt апликација.

Што се графичких апликација тиче, процедура је мање-више стандардна. Чаробњак за покретање пројекта ће нас упитати неколико питања у вези са апликацијом, као што су име апликације, развојни директоријум, име почетне форме итд. По завршетку креирања основног скелета апликације (када чаробњак заврши све), отвара вам се нова секција у прозору QT Creator-а под називом Edit (измени). Графички интерфејс је веома сличан као и код осталих развојних окружења. Са леве стране имамо листу фајлова, а са десне изворни кôд. Исто можемо приметити да је Qt Creator креирао и фајлове са екстензијом .ui који су у принципу обични XML фајлови који садрже информације о графичком интерфејсу неког прозора, дијалога или виџета. Отварањем тих фајлова укључује се Qdesigner који је интегрисан у Qt Creator и тада се прелази у секцију Design (дизајн). Ова подела на секције олакшава прелазак из обраде графичког интерфејса и измене изворног кôда за неку функционалност. Апликација се лагано може покренути притиском на зелено дугме доле лево у облику знака Play који се често користи код разних мултимедијалних плејера. Овим притиском ће Qt Creator компајлирати апликацију и постарати се да сви извршни фајлови буду тамо где треба да буду. Такође, постоји опција да се изабере debug или release покретање. Ово зависи да ли желите да вашу апликацију само испробате или желите и да је пустите у продукцију. Апликације се могу превести и за неке друге платформе, као што је Android.

Још једна од веома занимљивих опција јесте и развој HTML5 апликација. Наиме, могуће је направити своју HTML5 страницу и овом опцијом то интегрисати у апликацију. Ово омогућава ново графичко искуство са доста анимација, али и изузетно занимљиву идеју.

Qt Creator такође нуди и напредни уређивач кôда. Он омогућава детекцију неких синтаксних грешака у ходу, лаку навигацију између дефиниције и декларације функција, syntax highlighting, аутоматско допуњавање кôда (енгл. code completion) и још много других могућности. Поред доброг уређивача кôда, постоје и могућности за генерисање cmake и autotools скрипти, које се касније могу користити и у продукцији. Такође, нуде се и подршке за разна решења за контролу верзија софтвера (Version control systems), као што су git subversion и bazaar.

Ово окружење је толико богато опцијама да једноставно не можемо све то да опишемо у овом тексту, али се надамо да смо бар мало успели да заголицамо машту заљубљеника у C++ и Qt, али и оних који се још нису нашли у овим водама и да смо вас барем мало убедили да сами инсталирате Qt Creator и експериментишете.