четвртак, 25 априла, 2024
Забавне стране

Играње на линуксу

Аутори: Милан Поповић и Дејан Маглов

Анализом разлога мање популарности слободних оперативних система на десктоп рачунарима можемо закључити да је један од битних фактора – играње на кућним рачунарима. Истина да је раније важило правило да на слободним оперативним системима корисник може да ради све или скоро све осим да се квалитетно игра.

Данас се ствари и у овој области знатно мењају. Постоје два тренда који делују на ову област и полако уједначавају власничке и слободне оперативне системе у овој области.

Први тренд је да игре полако напуштају ПЦ платформу у корист играчких конзола. Најпопуларнији наслови постају све комплекснији и захтевнији по питању снаге хардвера. По захтевности игре су далеко превазишле све остале активности на кућним рачунарима. Постало је бесмислено куповати прескуп хардвер само због игара. Ако се и наменски купује овако моћан хардвер због неких дугих професионалних активности (нпр. видео-монтажа), мало је вероватно да ће таква машина бити коришћена за игре. Са друге стране, играчке конзоле нуде оптимизован хардвер само за игре по повољнијој цени.

Други тренд је појава он-лајн игара и прелазак са наплаћивања софтвера на наплаћивање времена играња на неком серверу. Фирме које нуде овакав вид играња имају интерес да имају клијенте са свих платформи, па и са слободних оперативних система. Гну-Линукс је најпопуларнија слободна платформа, па је логично да фирме одатле и почну ширење своје понуде. Уз то, софтвер отвореног кода, какав је Гну-Линукс, омогућава израду потпуно прилагођеног оперативног система за играње без превише трошкова. Исти тренд утиче и на то да све више алата за израду игара постају отвореног кода са намером да се искористи заједница за јефтиније одржавање, унапређење алата и развој нових игара.

Да се разумемо, игре скоро неће бити слободан софтвер. За то не постоји интерес. Корисницима слободних оперативних система то не би требало да превише смета. Ко хоће да се игра треба то и да плати. Ово не угрожава неке друге више интересе софтвера. Истина да постоје безбедносни ризици услед затвореног кода игара и чињенице да се играмо он-лајн, али ако то знамо, можемо предузети радње да будемо што мање изложени.

Као илустрацију промена у области квалитетног играња на линуксу, овај пут представићемо вам лидера, компанију Валв (енг. Valve) и њихову Стим (енг. Steam) платформу за игре.

Валв Стим

Компанија Валв је пионир у ширењу игара на линукс. За основу развоја Стима за линукс Валв је узео најпопуларнију дистрибуцију у том тренутку – Убунту. Као надоградњу Стиму за линукс Валв је развио и СтимОС (енг. SteamOS) базиран на Дебијану. Иако је првенствено развијан за линукс дистрибуције засноване на Дебијану, данас се Стим може наћи и у складиштима других линукс фамилија (Арч, Ред Хат, СУСЕ…)

Засада је на Стиму 25% свих игара оптимизовано за линукс. Проценат линукс оптимизованих игара је тренутно мали. Скоро сви новији наслови су оптимизовани за линукс али велика количина старијих игара није, и вероватно и никада и неће бити. Ова статистика ће се у будућности поправљати како старије игре буду уклањане из понуде.

Треба напоменути да спецификација хардвера потребног за покретање Стима и Стим игара није превише захтевна. Захтева се 64 битни Интелов или АМД-ов процесор, 4ГБ радне меморије, 200 ГБ простора на тврдом диску, графичка карта класе Радеон 8500. Ово је спецификација уобичајена за Убунту 14.04 која је узета као пример оперативног система. Очекивања су да ће ускоро ова спецификација доживети промене са званичном објавом Убунту 16.04. (објављен је у моменту писања овог чланка).

Препоручићемо вам неколико занимљивих игара које спадају у класу „слободни за игру” (енг. FTP – Free to play). У овој класи игара нису најбоље игре које нуди Стим, али морају бити довољно добре да покажу могућности Стима и да би препоручиле оне боље које се наплаћују.

Стим игре

Робокрафт

Од игара које топло препоручујемо свакоме ко има времена је Робокрафт (енг. Robocraft).

zs-45-01

Ова игра је ФТП – бесплатна за играње и оптимизована је за линукс. Оно што чини игру занимљивом је могућност прављења робота по свом нахођењу било да лети, користи гусенице, или хода. Ваш робот ће се суочити са још разноликијом креативношћу противника. Свако ко је расположен за игру на располагању има неколико модова играња од којих препоручујемо: FFA- free for all, тј свако против сваког, и Team arena, тј. тимску арену. За почетнике препоручујемо тимску арену.

Главна карактеристика игре је да док се играте стално напредујете, добијате нове и занимљиве делове које можете употребити на својој новој креацији робота тако да ова игра нуди доста сати забаве за сваког, од хард-кор играча до опуштеног корисника.

Еверлисинг самер

За оне који су заинтересовани за мало опуштенију атмосферу, без насиља, можемо да препоручимо Еверлисинг самер (енг. Everlasting Summer), такође ФТП игру. http://store.steampowered.com/app/331470/

zs-45-02

Ова игра је графички роман, смештен у златно време Русије тј. период око ’60-’70 тих. Игра је вођена причом нашег главног јунака који се мистериозно буди у аутобусу испред летњег кампа. Ово је наслов за све оне који су заинтересовани да се опусте и уживају у причи.

Дота 2 и Тим Фортрес 2

Не смемо да изоставимо две игре које на неки начин чине срце играња на линуксу и Стиму, а то су: Дота 2 и Тим Фортрес 2 (енг. Team Fortress 2).

Ове игре имају скоро статус иконе јер су препознатљиве скоро свима, па ћемо их овде само поменути. За све који су заинтересовани увек могу да их играју јер су бесплатне за играње. За оне који се први пут срећу са њима напоменућемо да је Дота 2 борбена арена за много играча преко мреже, која нуди играчима могућност да контролишу хероја у тимским такмичењима пет против пет. Овде је стављен велики нагласак на кооперативно играње, тако за све који воле тимске игре ово представља игру коју морају да имају.

Тим Фортрес 2 је производ из саме Валв компаније. Пружа нам осећај и атмосферу сличну старом Каунтер страјку (енг. Counter Strike) на који смо навикли још из играоница са почетка двехиљадитих. Са својим посебним шмеком, уз малу дозу комедије, убацује нас у пуцачку арену. Игра поседује више модова играња, могућност скупљања разних додатака за наше хероје и даје једно од бољих играчких искустава.

Закључак

zs-45-03

Наравно, ово није крај причи о игрању на линуксу на Стиму, али негде се морамо зауставити.

За све који нису „алергични” на власнички софтвер, за оне који повремено воле да се опусте уз неку квалитетну компјутерску игрицу без гашења линукса и преласка у неки власнички оперативни систем, препоручујемо ове игре.

Ако нисте сигурни да ли је ваш хардвер довољно добар да играте ове игре, у опису сваке игре стоји минималана потребана конфигурација. Например, за Тим Фортрес 2 потребан минимум је ЦПУ са два језгра, 1 ГБ радне меморије и графика из серије АТИ 4000 односно Инвидиа 8600. Ова спецификација приближно одговара рачунару старом око 6 година што, морате признати, није превише захтевно.

И још једном да поновимо, овим текстом нисмо имали намеру да промовишемо власнички софтвер, нити да фаворизујемо неку фирму. Констатовали смо само да корисници рачунара имају потребу да се опусте уз компјутерску игрицу, па тврдимо да због тога не морате имати власнички оперативни систем, већ ту потребу сада можете задовољити и директно са Гну-Линукса.