utorak, 16 aprila, 2024
Zabavne strane

Igranje na linuksu

Autori: Milan Popović i Dejan Maglov

Analizom razloga manje popularnosti slobodnih operativnih sistema na desktop računarima možemo zaključiti da je jedan od bitnih faktora – igranje na kućnim računarima. Istina da je ranije važilo pravilo da na slobodnim operativnim sistemima korisnik može da radi sve ili skoro sve osim da se kvalitetno igra.

Danas se stvari i u ovoj oblasti znatno menjaju. Postoje dva trenda koji deluju na ovu oblast i polako ujednačavaju vlasničke i slobodne operativne sisteme u ovoj oblasti.

Prvi trend je da igre polako napuštaju PC platformu u korist igračkih konzola. Najpopularniji naslovi postaju sve kompleksniji i zahtevniji po pitanju snage hardvera. Po zahtevnosti igre su daleko prevazišle sve ostale aktivnosti na kućnim računarima. Postalo je besmisleno kupovati preskup hardver samo zbog igara. Ako se i namenski kupuje ovako moćan hardver zbog nekih dugih profesionalnih aktivnosti (npr. video-montaža), malo je verovatno da će takva mašina biti korišćena za igre. Sa druge strane, igračke konzole nude optimizovan hardver samo za igre po povoljnijoj ceni.

Drugi trend je pojava on-lajn igara i prelazak sa naplaćivanja softvera na naplaćivanje vremena igranja na nekom serveru. Firme koje nude ovakav vid igranja imaju interes da imaju klijente sa svih platformi, pa i sa slobodnih operativnih sistema. Gnu-Linuks je najpopularnija slobodna platforma, pa je logično da firme odatle i počnu širenje svoje ponude. Uz to, softver otvorenog koda, kakav je Gnu-Linuks, omogućava izradu potpuno prilagođenog operativnog sistema za igranje bez previše troškova. Isti trend utiče i na to da sve više alata za izradu igara postaju otvorenog koda sa namerom da se iskoristi zajednica za jeftinije održavanje, unapređenje alata i razvoj novih igara.

Da se razumemo, igre skoro neće biti slobodan softver. Za to ne postoji interes. Korisnicima slobodnih operativnih sistema to ne bi trebalo da previše smeta. Ko hoće da se igra treba to i da plati. Ovo ne ugrožava neke druge više interese softvera. Istina da postoje bezbednosni rizici usled zatvorenog koda igara i činjenice da se igramo on-lajn, ali ako to znamo, možemo preduzeti radnje da budemo što manje izloženi.

Kao ilustraciju promena u oblasti kvalitetnog igranja na linuksu, ovaj put predstavićemo vam lidera, kompaniju Valv (eng. Valve) i njihovu Stim (eng. Steam) platformu za igre.

Valv Stim

Kompanija Valv je pionir u širenju igara na linuks. Za osnovu razvoja Stima za linuks Valv je uzeo najpopularniju distribuciju u tom trenutku – Ubuntu. Kao nadogradnju Stimu za linuks Valv je razvio i StimOS (eng. SteamOS) baziran na Debijanu. Iako je prvenstveno razvijan za linuks distribucije zasnovane na Debijanu, danas se Stim može naći i u skladištima drugih linuks familija (Arč, Red Hat, SUSE…)

Zasada je na Stimu 25% svih igara optimizovano za linuks. Procenat linuks optimizovanih igara je trenutno mali. Skoro svi noviji naslovi su optimizovani za linuks ali velika količina starijih igara nije, i verovatno i nikada i neće biti. Ova statistika će se u budućnosti popravljati kako starije igre budu uklanjane iz ponude.

Treba napomenuti da specifikacija hardvera potrebnog za pokretanje Stima i Stim igara nije previše zahtevna. Zahteva se 64 bitni Intelov ili AMD-ov procesor, 4GB radne memorije, 200 GB prostora na tvrdom disku, grafička karta klase Radeon 8500. Ovo je specifikacija uobičajena za Ubuntu 14.04 koja je uzeta kao primer operativnog sistema. Očekivanja su da će uskoro ova specifikacija doživeti promene sa zvaničnom objavom Ubuntu 16.04. (objavljen je u momentu pisanja ovog članka).

Preporučićemo vam nekoliko zanimljivih igara koje spadaju u klasu „slobodni za igru” (eng. FTP – Free to play). U ovoj klasi igara nisu najbolje igre koje nudi Stim, ali moraju biti dovoljno dobre da pokažu mogućnosti Stima i da bi preporučile one bolje koje se naplaćuju.

Stim igre

Robokraft

Od igara koje toplo preporučujemo svakome ko ima vremena je Robokraft (eng. Robocraft).

zs-45-01

Ova igra je FTP – besplatna za igranje i optimizovana je za linuks. Ono što čini igru zanimljivom je mogućnost pravljenja robota po svom nahođenju bilo da leti, koristi gusenice, ili hoda. Vaš robot će se suočiti sa još raznolikijom kreativnošću protivnika. Svako ko je raspoložen za igru na raspolaganju ima nekoliko modova igranja od kojih preporučujemo: FFA- free for all, tj svako protiv svakog, i Team arena, tj. timsku arenu. Za početnike preporučujemo timsku arenu.

Glavna karakteristika igre je da dok se igrate stalno napredujete, dobijate nove i zanimljive delove koje možete upotrebiti na svojoj novoj kreaciji robota tako da ova igra nudi dosta sati zabave za svakog, od hard-kor igrača do opuštenog korisnika.

Everlising samer

Za one koji su zainteresovani za malo opušteniju atmosferu, bez nasilja, možemo da preporučimo Everlising samer (eng. Everlasting Summer), takođe FTP igru. http://store.steampowered.com/app/331470/

zs-45-02

Ova igra je grafički roman, smešten u zlatno vreme Rusije tj. period oko ’60-’70 tih. Igra je vođena pričom našeg glavnog junaka koji se misteriozno budi u autobusu ispred letnjeg kampa. Ovo je naslov za sve one koji su zainteresovani da se opuste i uživaju u priči.

Dota 2 i Tim Fortres 2

Ne smemo da izostavimo dve igre koje na neki način čine srce igranja na linuksu i Stimu, a to su: Dota 2 i Tim Fortres 2 (eng. Team Fortress 2).

Ove igre imaju skoro status ikone jer su prepoznatljive skoro svima, pa ćemo ih ovde samo pomenuti. Za sve koji su zainteresovani uvek mogu da ih igraju jer su besplatne za igranje. Za one koji se prvi put sreću sa njima napomenućemo da je Dota 2 borbena arena za mnogo igrača preko mreže, koja nudi igračima mogućnost da kontrolišu heroja u timskim takmičenjima pet protiv pet. Ovde je stavljen veliki naglasak na kooperativno igranje, tako za sve koji vole timske igre ovo predstavlja igru koju moraju da imaju.

Tim Fortres 2 je proizvod iz same Valv kompanije. Pruža nam osećaj i atmosferu sličnu starom Kaunter strajku (eng. Counter Strike) na koji smo navikli još iz igraonica sa početka dvehiljaditih. Sa svojim posebnim šmekom, uz malu dozu komedije, ubacuje nas u pucačku arenu. Igra poseduje više modova igranja, mogućnost skupljanja raznih dodataka za naše heroje i daje jedno od boljih igračkih iskustava.

Zaključak

zs-45-03

Naravno, ovo nije kraj priči o igranju na linuksu na Stimu, ali negde se moramo zaustaviti.

Za sve koji nisu „alergični” na vlasnički softver, za one koji povremeno vole da se opuste uz neku kvalitetnu kompjutersku igricu bez gašenja linuksa i prelaska u neki vlasnički operativni sistem, preporučujemo ove igre.

Ako niste sigurni da li je vaš hardver dovoljno dobar da igrate ove igre, u opisu svake igre stoji minimalana potrebana konfiguracija. Naprimer, za Tim Fortres 2 potreban minimum je CPU sa dva jezgra, 1 GB radne memorije i grafika iz serije ATI 4000 odnosno Invidia 8600. Ova specifikacija približno odgovara računaru starom oko 6 godina što, morate priznati, nije previše zahtevno.

I još jednom da ponovimo, ovim tekstom nismo imali nameru da promovišemo vlasnički softver, niti da favorizujemo neku firmu. Konstatovali smo samo da korisnici računara imaju potrebu da se opuste uz kompjutersku igricu, pa tvrdimo da zbog toga ne morate imati vlasnički operativni sistem, već tu potrebu sada možete zadovoljiti i direktno sa Gnu-Linuksa.