петак, 26 априла, 2024
Ослобађање

Слободан софтвер за образовање деце (4. део)

Аутор: Александар Станисављевић

Childsplay

Childsplay представља колекцију образовних програма намењених деци узраста до 7 година. Може да се користи у предшколским установама, али и код куће. Садржи четири категорије и више поткатегорија.

Меморија

Ово је највећа категорија која у себи садржи 5 поткатегорија; све остале категорије садрже по 3 поткатегорије. Заснована је на памћењу појава које се исказује путем повезивања истих парова из скупа парова. Парови се крију иза картица. Свака игра садржи више нивоа, при чему се тежи ниво базира на већем броју картица.


Код најтежих нивоа, поред тога што постоји велики број парова, постоје и парови који су међусобно веома слични, што додатно отежава њихово проналажење. Прва поткатегорија служи да упозна децу са начином игре, на један занимљив начин, упознавањем животиња. Друга и трећа служе да их упознају са великим и малим словима енглеског алфабета, четврта их упознаје са бројевима, а последња, пета, им помаже да разазнају звуке, тестирајући њихов слух. Имајући у виду да најтежи ниво поткатегорије бројеви садржи парове са бројем 20 као највећим бројем, ова игра заиста може бити корисна деци предшколског узраста, припремајући их на тај начин за школу и прве часове математике.

Миш, тастатура и памћење

Игра која има за циљ да помогне деци да овладају коришћењем миша је веома занимљиво осмишљена. Почев од најлакшег нивоа, деца овладавају померањем миша и кликом на одређену позицију на екрану, да би кроз наредне нивое научили да мало брже, а и даље прецизно померају миша, као и да користе дупли клик. Све ово је осмишљено путем игре у којој јурите рибе по акваријуму.


Друга игра у овој категорији има за циљ да помогне деци да науче да препознају слова енглеског алфабета и бројеве од 0 до 9. На екрану су исписана слова, или комбинација слова и бројева, а након што рачунар изговори појам дете треба да кликне на одговарајући број или слово. У случају да то не уради у одређеном временском периоду, решење ће се само приказати. Такође, у случају да дете жели поново да чује изговорени појам, то може да уради кликом на иконицу звучника.


Уз овај програм, деца могу савладати прве кораке у овладавању коришћења тастатуре. Док слова и бројеви „падају” по екрану, деца треба да откуцају на тастатури оно што виде на екрану, при чему ће рачунар изговорити то слово или број. Циљ ове игре је не дозволити да слово или број „падне” испод екрана.

Слагалица и препознавање звука

Слагалица је игра у којој је потребно направити задату слику од делића слике. При дну екрана је показана цела слика, на левој страни су комадићи слике међусобно измешани, а на десној страни поља за слагање тих комадића. Уз ову игру деца настављају учење овладавањем миша, а уче и да размишаљају логички.


Звучне асоцијације представљају игру у којој је потребно да препознате о којој појави се ради, било да је то звук неке животиње, музичког инструмента или превозног средства.


У последњој игри ове категорије, деца могу да науче како да препознају животиње на основу њиховог звука. Такође, ту је и назив животиње са истакнутим великим почетним словом. У случају да желе поново да чују звук одређене животиње како би упамтили ту животињу, то могу да учине кликом на њену слику.

Игре

Ово је последња категорија која у себи садржи 3 игре уз које деца могу да се разоноде након учења.


Претходни део | Наставак

Користан линк:

[1] http://childsplay.sourceforge.net/